Moskva razmatra proširenje kontrasankcija za Crnu Goru, Albaniju i još tri zemlje

Izvor: Blic, 05.Avg.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva razmatra proširenje kontrasankcija za Crnu Goru, Albaniju i još tri zemlje

Ruska vlada razmatra mogućnost da do kraja nedelje proširi kontrasankcije Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, izjavila je portparolka zvanične Moskve Natalija Timakova.

Evropska komisija je krajem jula saopštila da su se te zemlje pridružile produžavanju sankcija EU protiv Rusije na još godinu dana zbog njene politike u Ukrajini.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije navodi da je udeo tih zemalja u opštem uvozu u Rusiju oko pet odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a kontrasankcije se najviše mogu odraziti na Island koji izvozi u Rusiju meso, mlečne proizvode i ribu.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, uvoz voća i povrća iz Crne Gore je 2014. godine iznosio 25.000 dolara. U Crnoj Gori tri proizvođača mesa imaju pravo na izvoz mesa i mesne prerađevine, ali su njihove isporuke Rusiji zaustavljene u jesen 2014. godine iz sanitarnih razloga.

Timakova je moskovskom listu Vedomosti rekla da će spisak robe zabranjen za uvoz u Rusiju iz tih zemalja biti isti kao i za druge zemlje EU.

Rusija je 7. avgusta prošle godine zabranila uvoz mesa i piletine, mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća iz zemalja EU, iz SAD, Australije, Kanade i Norveške kao odgovor na sankcije koje je Zapad, zbog politike Rusije u Ukrajini, uveo nekim činovnicima, političarima, biznismenima i kompanijama.

Premijer Dmitrij Medvedev je u utorak naložio Ministarstvu poljoprivrede da pripremi zahtev predsedniku Vladimiru Putinu da uključi te zemlje u spisak kontrasankcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.