Moskva:Uništena utvrđena skrovišta terorista

Izvor: Politika, 08.Okt.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva:Uništena utvrđena skrovišta terorista

 MOSKVA– Ruska avijacija je u noći na 8. oktobar izvela 22 borbena leta i nanela udare po 27 objekata terorista na teritoriji Sirije, uključujući njihova utvrđena skrovišta, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, bombarderi Su-25 i Su-34 napali su osam uporišta ekstremista u provinciji Homs i u „paljbi su potpuno uništeni utvrđeni objekti ekstremista”.

Avioni su, takođe, naneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udare na 11 lokacija kampova za obuku ekstremista „Islamske države” (IS) u provincijama Hama i Raka, dodao je on.

Konašenko je rekao da su aviobombama za probijanje betona pogođena podzemna skrovišta esktremista u oblasti naselja Arafit i Salma, kao i da je nekoliko aviona Su-25 uništilo jednu bazu IS skrivenu u šumi, prenela je RIA Novosti.

Prema rečima portparola ruskog Ministarstva odbrane, to ministarstvo za sada bezuspešno traži od Zapada koordinate IS u Siriji.

„Danas se obratimo - dajte nam koordinate objekata IS. Odgovor je muk ili odbijanje”, kazao je Konašenko.

On je dodao da zapadne kolege ne odgovaraju ni na zahteve Rusije za kontakte sa umerenom sirijskom opozicijom, zbog čega se nameće zaključak da je ona „fantomska” a Zapad predstavlja kao da je podržava.

TAS S prenosi njegovu izjavu da je i „Sirijska slobodna vojska” spremna na saradnju i razgovor o borbi protiv ekstremista IS, a da je Ministarstvo otvoreno za kontakte i spremno da razmotri sve konstruktivne predloge.

Moskva:Ne treba da se plaše oni koji nisu povezani sa IS

MOSKVA – Oni koji u Siriji nisu povezani sa teroristima i ne podržavaju ih ne treba da se boje vazdušnih udara ruskog vazduhoplovstva, izjavila je danas zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Želim još jednom da ponovim - ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma (...) i onih koji im pomažu. Oni, koji nisu teroristi, ne pomažu im i ne koordinišu svoje poteze sa terorističkim organizacijama, nemaju čega da se boje”, kazala je ona.

Zaharova je, kako prenosi RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju - pomaganju političkog rešenja.

„Bez toga je nemoguće obnoviti jedinstvo i suverenitet te zemlje na čitavoj teritoriji, osigurati stabilnost i suživot svih etničkih i konfesionalnih grupa”, kazala je portparolka ruskog MIP-a.

Prema rečima Zaharove, Moskva smatra da postoje pretpostavke za zajedničko postupanje Rusije i koalicije predvođene SAD-om, da se „posle poimanja stepena pretnje, pređe na kolektivna, zaista efikasna dejstva”.

„Mi smo za to otvoreni. Nemamo nikakve ograde kada je u pitanju zajedničko dejstvovanje”, rekla je ona, ističući da je jedini uslov poštovanje međunarodnog prava.

Zaharova je, takođe, rekla da zvanična Moskva uočava pozitivnu dinamiku u vojnim kontaktima Rusije i SAD, kao i da se protivi prekidu „kanala komunikacije”.

„Svi ti kanali stvoreni su da bi se rešavale najkomplikovanije situacije, naročito u kriznim trenucima”, rekla je ona, zalažući se za korišćenje svih mogućnosti za koordinaciju.

Podsećajući da „pre samo tri, četiri sedmice kontakata sa američkim kolegama nije bilo”, Zaharova je rekla da sada oni postoje između ministarstava odbrane.

Ruski MIP, takođe, uočava tendenciju veće objektivnosti medija u pisanju o događajima u Siriji, ali i da i dalje ima pokušaja da se iskrivljavaju ciljevi, postupci i zadaci koje Rusija ima u Siriji.

„Glavna teza je staviti u sumnju privrženost Rusije prioritetnom zadatku uništavanju žarišta međunarodnog terorizma i ekstremizma”, kazala je Zaharova.

Ona je odbacila kao „još jedan mit” tvrdnje da Rusija razmatra mogućnost početka kopnene operacije u Siriji.

Predstavnica ruskog MIP-a se posebno obratila američkim medijima, kao što su Si-En-En i Njujork tajms preneo je TAS S.

„Ako operišete sličnim tvrdnjama i nastavljate da se pozivate na neke neimenovane izvore, budite dobri objavite i naš komentar na osnovu prava na odgovor, da se takve operacije ne razmatraju i ne planiraju”, kazala je Zaharova.

„Po meni, u izveštajima u kojima citirate neimenovane izvore iz Pentagona, treba da se citiraju imenovani izvori iz Moskve”, navela je ona.

Rusija je na poziv sirijskog predsednika Bašara el-Asada počela 30. septembra udare iz vazduha po objektima IS u Siriji i do sada ih je bilo više od stotinu.

Pored toga, juče je iz voda Kaspijskog mora sa brodova ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Mete se biraju na osnovu obaveštajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, navodi RIA Novosti.

Moskva:Na čijoj strani ratuju SAD?

MOSKVA– Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da se zbog odbijanja SAD da razmenjuju obaveštajne podatke s Rusijom o Siriji postavlja pitanje na čijoj strani se nalaze, kao i da bi takva razmena pokazala da se u ruskoj operaciji udari nanose po pozicijama „Islamske države” (IS).

Američki Stejt department saopštio je juče da SAD nisu spremne na razmenu informacija jer se ne podudaraju glavni zadaci u toj zemlji.

Rjabkov je agenciji RIA Novosti rekao da iz Vašingtona „stižu signali” da je razmena nemoguća bez revidiranja nekih temeljnih elemenata ruske pozicije o Siriji, čime je „potvrđeno ono što smo ispočetka znali, da SAD u Siriji imaju ciljeve koji imaju malo zajedničkog sa stvaranjem uslova za politički proces i nacionalno pomirenje”.

„Rizikovaću da kažem, da na taj način SAD i zemlje koalicije koju oni predvode, stavljaju sebe politički u prilično škakljiv položaj i postavlja se pitanje na čijoj strani oni ratuju u tom ratu”, kazao je on.

Rjabkov je rekao da je Rusija predložila koaliciji razmenu podataka kako bi se pokazalo da Rusija zaista nanosi vazdušne udare po infrastrukturi IS.

Zamenik šefa ruske diplomatije je, takođe, rekao da se dijalog Moskve i Vašingtona o političkom rešavanju krize u Siriji vodi svakodnevno i na različitim nivoima i podsetio da Rusija sa najviših nivoa neprestano naglašava da je glavni cilj mera koje se sprovode treba da bude političko rešenje.

Prema Rjabkovljevim rečima, odbijanje SAD da razmenjuju informacije neće uticati na efikasnost operacije ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

„Dobijamo informacije iz mnoštva izvora. Naravno, radi se o našim sredstvima nadzora i pribavljanja informacija”, rekao je on, dodajući da se informacije dobijaju od izvora drugih zemalja i da se one koordinišu sa kolegama u Infromativnom centru u Bagdadu, osnovanom sa Sirijom, Irakom i Iranom.

RIA Novosti podsećaju da od 30. septembra Rusija na molbu sirijskog predsednika Bašara el-Asada izvodi vazdušne udare po objektima IS u Siriji i da je po poslednjim podacima naneseno 112 udara, a juče sa brodova iz Kaspijskog mora ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Ciljevi se utvrđuju na osnovu obaveštajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, a ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad ranije je rekao da je u ruskim vazdušnim udarima razrušeno oko 40 odsto infrastrukture IS, navodi agencija.

Damask:Rusi za nekoliko dana više nego koalicija za godinu

ABU DABI – Uključivanje Rusije u direktnu borbu protiv terorizma u Siriji izmeniće situaciju na Bliskom istoku i u čitavom svetu, izjavio je danas zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fejsal Mikdad, dodajući da je ruskim vazdušnim napadima u toku nekoliko dana postignuto više rezultata nego za godinu dana od formiranja koalicije, predvođene SAD-om.

„Napadi iz vazduha koje su ruske Vazduhoplovno-kosmičke snage izvele tokom samo nekoliko dana, imaju daleko više rezultata nego međunarodna koalicija za više od godinu dana, od momenta njenog formiranja”, rekao je Mikdad sirijskoj nacionalnoj TV, a prenosi TAS S.

Prema rečima zamenika šefa sirijske diplomatije, Rusija je stupila u operaciju protiv terorizma kada je postalo jasno da se „međunarodna koalicija, koju predvode SAD, ne odnosi iskreno prema toj borbi”.

Rusija je 30. septembra na molbu sirijskog predsednika Bašara el-Asada počela da izvodi vazdušne udare po objektima IS u Siriji a, prema poslednjim podacima, naneseno je 112 udara i juče je sa brodova iz Kaspijskog mora ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad ranije je rekao da je u ruskim vazdušnim udarima razrušeno oko 40 odsto infrastrukture IS.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.