Moskva: Na Balkanu i dalje mogući sukobi

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Na Balkanu i dalje mogući sukobi

25.04.2015. -

Incident na kosovskom delu granice između Srbije i Makedonije, koji se dogodio u noći 21. aprila, pokazuje da u tom delu Balkana i dalje postoje duboke međunacionalne tenzije i „potencijal za sukobe“, ocenilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na situaciju se, kako ističu u Moskvi, odražava pre svega ozbiljan manjak zakonitosti i bezbednosti na Kosovu, što je očigledna posledica nerešenog kosovskog problema u celini.

Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mogu se zanemariti ni sve češće velikoalbanske parole, upozorava rusko ministarstvo, izražavajući duboku zabrinutost zbog napada naoružanih lica na makedonski pogranični punkt Gošince.

Prema informacijama MUP-a Makedonije, grupa od 40 naoružanih ljudi, odevenih u kamuflažnu uniformu sa simbolima OVK vezala je četvoricu policajaca i s njima ponižavajuće postupala, snimajući sve kamerom. Tom prilikom su se čule političke i etnički motivisane pretnje, a pošto su stavili do znanja da se radi o „upozorenju“, prestupnici su pobegli.

Računamo da će napori makedonskih vlasti za uspostavljanje reda u problematičnom delu zemlje dobiti neophodnu međunarodnu podršku, poručuju iz Moskve.

Dragišić: Sukob na Balkanu zamrznut, nije završen

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić slaže se sa ocenama ruskog Ministarstva spoljnih poslova da su opasnosti od novih konflikata vrlo realne jer sukob na Balkanu, kako kaže, nije završen već samo zamrznut.

„Pitanje konačnog statusa Kosova, ideje o ujedinjenju Kosova i Albanije koje se čuju od strane albanskih lidera ukazuju da je ideja velike Albanije i te kako živa. Srbija se sa njom suočila pre dvadesetak godina i znamo kako je to izgledalo. I danas se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa idejom velike Albanije i opasnostima koje ona nosi“, navodi Dragišić za Sputnjik.

Ideja velike Albanije, upozorava on, nije samo srpski ili samo makedonski problem, već problem čitavog Balkana, a očigledno je da postoje vrlo uticajni albanski krugovi koji nisu odustali od te problematične ideje koja pripada 19. veku, što Balkan može da gurne u nove konfrontacije. Dragišić dodaje da je očigledno da su ovi krugovi pokušali da naruše inače krhki mir u Makedoniji, budući da su i sami napadači rekli da ne prihvataju Ohridski sporazum.

„Mir u Makedoniji je veoma krhak i može se narušiti ovakvim akcijama. U ovom trenutku to korespondira pre svega sa nestabilnom političkom situacijom u Makedoniji, vidimo afere koje potresaju makedonski politički život i mislim da albanski speratisti nisu propustili priliku da to zloupotrebe. Očekujem da ovaj incident, nažalost, nije poslednji i da u budućnosti, ne tako dalekoj, ukoliko se nešto bitno ne uradi u Makedoniji, mogu da se dogode slični, ako ne i gori incidenti“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

sputnik
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.