Moskva: Da nije bilo naših tenkova, ne bi Poljske bilo danas

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Da nije bilo naših tenkova, ne bi Poljske bilo danas

Ruski zvaničnici kritikovali su predsednika Poljske Bronislava Komorovskog zbog ocena o predstojećoj vojnoj paradi u Moskvi "kao demonstraciji sile", podsećajući poljskog šefa države da je upravo sovjetska armija bila ta koja je oslobodila Poljsku od nacizma.

Ruski poslanici kritikuju Bronislava Komorovskog

Prema njegovim rečima, Crveni trg u Moskvi postaće još jednom "trg tenkova".

Zamenik međunarodnog odbora donjeg doma ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlamenta Leonid Kalašnjikov rekao je da su ruski tenkovi oslobodili Poljsku tokom Drugog svetskog rata.

"Da nije bilo tenkova koje pominje predsednik Poljske, te države sada ne bi bilo na mapi sveta. Moram da vas podsetim da je Poljska, prema planovima tadašnje nacističke Nemačke, trebalo da bude teritorija na koju je trebalo da se preseli nemački narod, a svi ostali da budu proterani i ubijeni", rekao je Kalašnjikov.

On je podsetio da je, upravo zahvaljujući ruskim tenkovima, Poljska dobila slobodu i suverenitet.

"Pre 10 godina, pa čak i prošle godine Poljska nije tretirala ruske vojne parade na ovaj način, jer suština parada nije zveckanje oružjem, već podsetnik da, na žalost, nasilje i danas postoji u svijetu i naoružane snage štite zemlju od takvog nasilja", rekao je Kalašnjikov agenciji RIA "Novosti".

Predsedavajući Odbora za ustavna pitanja gornjeg doma ruskog parlamenta Andrej Klišas rekao je da vlasti Poljske takvim izjavama potvrđuju neprijateljski stav prema Rusiji.

"Komorvski ne treba da zaboravi da je Crvena armija oslobodila Poljsku od nacista. Očigledno, ova činjenica se ne uklapa u tu priču o 'slobodnoj Evropi', u koju Varšava sebe svrstava", rekao je Klišas, prenosi večeras "Sputnjik".
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vojna parada

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovor Poljacima: Da nije ruskih tenkova, ne bi ni vas bilo

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2015, 09:40

Ruski zvaničnici kritikovali su predsednika Poljske Bronislava Komorovskog zbog ocena o predstojećoj vojnoj paradi u Moskvi "kao demonstraciji sile", podsećajući poljskog šefa države da je upravo sovjetska armija bila ta koja je oslobodila Poljsku od nacizma...Komorovski je rekao da će vojna parada...

Nastavak na Vesti-online.com...

Česi Putinu poklanjaju Zemana

Izvor: RTS, 04.Maj.2015

Česi potpisuju peticiju da se, u znak zahvalnosti za to što je sovjetska Crvena armija oslobodila veći deo Čehoslovačke na kraju Drugog svetskog rata, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na 70-godišnjicu kraja rata pošalje skupocen poklon – predsednik Češke Miloš Zeman. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.