Mihajlović u Moskvi:Povećati broj drumskih dozvola za Rusiju

Izvor: Studio B, 23.Okt.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović u Moskvi:Povećati broj drumskih dozvola za Rusiju

Ove godine robna razmena između Srbije i Rusije će najverovatnije premašiti tri milijarde dolara.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom saobraćaja Ruske Federacije Maksimom Sokolovim o povećanju kontigenta dozvola za međunarodne prevoznike za rusko tržište pošto je povećana i robna razmena između dve zemlje.

Ove godine robna razmena između Srbije i Rusije će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << najverovatnije premašiti tri milijarde dolara.

Mihajlović je ocenila da je veoma važno da se poveća broj dozvola i na taj način izađe u susret potrebama prevoznika, s obzirom na to da se povećava obim razmene, a da postojeći kontigent dozvola ne zadovoljava rastuće potrebe, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Ruska strana je spremna da razgovara o liberalizaciji režima dozvola, što će biti jedna od tema naredne sednice rusko-srpske Mešovite komisije za drumski transport, koja će biti održana sredinom novembra u Beogradu.

Kao prvi korak, razgovaraće se o liberalizaciji dozvola za kamione kategorije evro 3, 4, 5 i 6, odnosno o povećanju broja bilateralno tranzitnih dozvola za 1.500 do kraja ove godine i na ukupno 12.000 u narednoj godini.

Takođe, na sastanku u Beogradu jedna od tema biće i veće učešće ruskih prevoznika u robnoj razmeni između dve zemlje.

Mihajlović i Sokolov su se saglasili da je saradnja u oblasti saobraćaja dobra, posebno zbog ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata, kao i da postoje mogućnosti za započinjanje novih projekata, navedeno je u saopštenju.

Mihajlović se danas srela i sa generalnim direktorom Ruskih državnih železnica Vladimirom Jakunjinom.

Potpredsednica vlade Srbije će učestvovati i na Drugoj međunarodnoj konferenciji o železničkim tarifama za prevoz robe i podsticajnim propisima i investicijama u železničku infrastrukturu.

O dispečerskom centru Železnica do kraja 2014.

Mihajlović je najavila danas, nakon sastanka sa predsednikom "Ruskih državnih železnica" Vladimirom Jakunjinom, da će do kraja godine početi razgovori sa stručnjacima tog preduzeća o modernizaciji dispečerskog centra Železnica Srbije.

"Dispečerski centar Ruskih državnih železnica omogućava da se vidi ne samo kretanje vozova, nego i svi drugi podaci, od broja putnika, količine robe i svega drugog. Potrudićemo se da i srpske železnice dobiju jedan takav moderan dispečerski centar", rekla je Mihajlović, koja je danas posetila dispečerski centar RŽD i razgovarala sa Jakunjinom.

Na marginama Druge međunarodne konferencije o železničkim tarifama u Moskvi, Mihajlović je osim sa Jakunjinom, razgovarala i sa ruskim ministrom saobraćaja, Maksimom Sokolovim, gde je dogovoreno povećanje broja dozvola za drumske prevoznike.

Ona je ocenila da su te dozvole veoma značajne za naše prevoznike, jer u Srbiji 10.000 porodica živi od prevoza robe i putnika na relaciji između Rusije i Srbije.

"Očekujemo da broj bilateralno-tranzitnih dozvola svakako bude povećan, a dogovorili smo se i da, kad bude sednica Mešovitog komiteta za drumski saobraćaj, razgovaramo o tome kako možemo zajedno da iskoristimo mogućnosti koje nudi povećani obim razmene robe i usluga između Rusije i Srbije", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je saradnja između ministarstava saobraćaja Srbije i Rusije efikasnija nego ikada pre i da je značajno ubrzana realizacija ruskog kredita za revitalizaciju naših železnica.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.