MOSKVA PRIZNALA: Zapad nije spreman za koaliciju s Rusijom protiv ISIL

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOSKVA PRIZNALA: Zapad nije spreman za koaliciju s Rusijom protiv ISIL

Ideju o jedinstvenoj koaliciji protiv ISIL, čiji je zagovornik Fransoa Oland juče i razgovarao u Moskvi s Vladimirom Putinom, odbacio je Barak Obama, javljaju mediji.

"U ovom trenutku, nažalost, naši partneri nisu spremni da rade u formatu jedinstvene koalicije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

#UPDATE Kremlin says Western powers 'not ready' to work in >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << anti-IS coalition with Russia https://t.co/7ZkBi9BlIG

On je, međutim, napomenuo da Rusija ostaje otvorena za saradnju "u bilo kom formatu za koji bi njeni partneri bili spremni".

Pošto su džihadisti u Parizu pre dve nedelje ubili 130 ljudi, u napadima za koje je odgovornost preuzeo ISIL, Oland je juče otputovao u Moskvu u nadi da će pojačati globalne napore u cilju suzbijanja ISIL. Putin i Oland su se juče saglasili da koordinišu napade i dele informacije, što je najkonkretniji znak napretka u "diplomatskom maratonu" koji francuski predsednik vodi, a koji uključuje i razgovore sa liderima SAD, Nemačke, Britanije i Italije.

Putin says to keep cooperating with U.S.-led coalition over Syria: https://t.co/cc2MZfrpIF pic.twitter.com/pLR8Au088A

Međutim, ideja o jedinstvenoj koaliciji protiv ISIL, koja bi obuhvatila zapadne sile i Rusiju, nije se konkretizovala, pošto je američki predsednik Barak Obama, kako mediji navode, dao "hladan odgovor" na Olandov predlog.

Putin je pozvao globalne sile da se ujedine u borbi protiv džihadista u septembru tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, neposredno pre nego što je Rusija otpočela svoju vazdušnu kampanju u Siriji, podseća francuska agencija.

Odvojeno, koalicija na čelu sa SAD, u kojoj je i Francuska, počela je da izvodi vazdušne udare na mete ISIL u Siriji, još pre godinu dana.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.