Lavrov: Zapad želi da iskoristi Nusra front

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Zapad želi da iskoristi Nusra front

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da produži prekid vatre ako ga pobunjenici budu poštovali, ali i da je zabrinuta zbog odbijanja pripadnika grupe Džabat el Nusra da napuste Alep.
Lavrov je rekao da saopštenja Vašingtona da Džabat el Nusra nije meta međunarodne koalicije i ne predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "otkrovenje" za Moskvu", preneo je Tas.

Ruski ministar je rekao da sumnja da Zapad želi da zaštiti el Nusru, jer želi da je iskoristi kako bi jednog dana pokušao da svrgne sirijskog predsednika Bašara el Asada.
"Međunarodna koalicija se bori protiv Islamske države na dosta uzdržan način. Ali što se tiče el Nusre, ne vidimo pokušaje da se suzbije ta teroristička organizacija", rekao je ruski ministar.
Džabat el Nusra je ogranak Al Kaide, koji je u Rusiji zabranjen.
"Veoma smo uznemireni zbog toga što, uprkos gestovima dobre volje Moskve i Damaska u cilju normalizacije situacije u Alepu, vidimo da ekstremisti Džabat el Nusre odbijaju da napuste grad", izjavio je Lavrov, dodajući i da se s tom grupom solidarišu i pripadnici grupe Ahrar el Šam, koju partneri Rusije, kako je rekao, smatraju umerenim.
Lavrov je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predsednikom Francuske Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu rekao da je Moskva spremna da produži primirje u Alepu dok god Džabat el Nusra i njeni saveznički pobunjenici "ne prave provokacije i ne krše prekid vatre u pokušaju da spreče civile da pobegnu iz istočnog Alepa".
"Taj stav smo potvrdili i u našim kontaktima sa SAD", rekao je šef ruske diplomatije.
Novi prekid vatre u Alepu stupio je na snagu u petak, kako bi civili i ranjenici mogli da budu evakuisani iz istočnih delova grada koji su pod opsadom.
Rusija je, prema rečima Lavrova, zabrinuta zbog izveštaja o vazdušnim napadima Turske na kurdske pobunjenike na severu Sirije.
Upitan kako Rusija komentariše pretnje sirijske vlade da će oboriti turski vojni avion ako povredi vazdušni prostor njihove zemlje, Lavrov je odgovorio da je Sirija suverena država.
Lavrov je izjavio da neke zemlje namerno blokiraju početak sirijskog dijaloga u koji bi bile uključene sve strane bez bilo kakvih preduslova.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.