Lavrov: Uzećemo u obzir interese Srbije

Izvor: VOA, 19.Dec.2014, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Uzećemo u obzir interese Srbije

Ruski šef diplomatije je tokom susreta sa srpskim kolegom rekao da će budući projekti izgradnje gasovoda prema Evropi uzeti u obzir interese Srbije, kao i da Moskva ne vrši pritisak na Beograd

Juče Pariz, danas Moskva, u utorak Ukrajina - to je maršruta srpskog ministra inostranih poslova Srbije Ivica Dačića povodom priprema za srpsko preuzimanje predsedavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << OEBS-om 1. januara iduće godine.

Nakon Pariza juče, srpski šef diplomatije Ivica Dačić posetio je danas Moskvu, gde je u sklopu priprema za predsedavanje Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju u narednoj godini, razgovorao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim. Tom prilikom ruski diplomata je poručio da će budući projekti koji se tiču izgradnje gasovoda iz Rusije prema Evropi uzimati u obzir interese Srbije:

"To se tiče saradnje u oblasti energetike, i uključuje interes Srbije prilikom realizacije novih maršruta isporuke ruskih energenata u Evropu. Razmotrili smo situaciju oko Južnog toka, koja je vama dobro poznata. Uveren da će rešenja, koja budu doneta pod novim uslovima, uvažiti interese Srbije. U krajnjem slučaju mi ćemo sve učiniti da se to dogodi."

Ivica Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije sa gasovodom Južni tok, i dodao da će Srbija podržati dalje razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, usaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Govoreći o predsedavanju Srbije OEBS-om, on rekao da je to prilika da se svetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost:

"Mislim da je veoma važno da se u Ukrajini poštuje prekid vatre, da se dođr do pune primene minskog dogovora, da se otpočne dijalog o mirnom rešavanju konflikta. I da, iz iskustva bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, znamo da je to jedini način za prevazilaženje svih problema."

Ruski šef diplomatije je ocenio da je predsedavanje Srbije veliki izazov, kao i da zvanični Beograd može biti fer posrednik u rešavanju konflikata. Prema njegovim rečima, Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i pokušaji kojima se to tvrdi su politički nekorektni.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.