Lavrov: Srpsko predsedavanje OEBS - veliki izazov

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Srpsko predsedavanje OEBS - veliki izazov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas u Moskvi da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tass.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Lavrov se osvrnuo i na energetska pitanja, rekavši da će se u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Dačić je rekao da Srbija namerava u narednim mesecima sa ruskim rukovodstvom da razgovara o gasovodu Južni tok.

"Voleli bismo da razgovaramo o situaciji oko Južnog toka sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima", rekao je Dačić tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Voleli bismo da razgovaramo i o energetskim pitanjima", dodao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, a prenosi agencija Tass.

Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.