Keri zaoštrava retoriku o Moskvi

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri zaoštrava retoriku o Moskvi

Vašington -- Rusija nije preduzela "nijedan jedini korak" na ispunjenju uslova sporazuma postignutog pre nedelju dana na deeskalaciji napetosti u Ukrajini, kaže Džon Keri.

U neobično oštrom obraćanju, državni sekretar SAD je rekao da ukoliko Moskva ne preduzme hitne korake na deeskalaciji krize, Vašington neće imati izbora već da uvede dodatne sankcije, prenele su agencije. Biće to "ozbiljna" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "skupa greška", rekao je Keri.

"Prozor za promenu kursa se zatvara", rekao je Keri novinarima. "(Ruski) predsednik (Vladimir) Putin i Rusija se suočavaju sa izborom. Ukoliko Rusija izabere put deeskalacije...svi mi ćemo to pozdraviti. Ali ako Rusija to ne uradi, svet će se postarati da gubici za Rusiju samo rastu", kazao je Keri.

Predstavnici prelaznih ukrajinskih vlasti su "od prvog dana" držali svoju reč pošto su pristali na sporazum u Ženevi, rekao je Keri, optužujući Rusiju za "sveobuhvatni napor da aktivno sabotira" demokratski proces u Ukrajini.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se pro-ruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani. Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, a SAD i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize.

Rusija međutim negira sve navode da je ona odgovorna za eskalaciju i nesmirivanje krize, tvrdeći da se Zapad ne pridržava sporazuma iz Ženeve.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Keri: Možemo da se postaramo da gubici Rusije budu veći

Izvor: Blic, 25.Apr.2014

Rusija nije preduzela "nijedan jedini korak" na ispunjenju uslova sporazuma postignutog pre nedelju dana na deeskalaciji napetosti u Ukrajini, saopštio je američki državni sekretar Džon Keri...U neobično oštrom obraćanju, Keri je rekao da ukoliko Moskva ne preduzme hitne korake na deeskalaciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.