Jačanje kulture kroz srpsko-rusku vezu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje kulture kroz srpsko-rusku vezu

BANJALUKA - Stanovnici Banjaluke i Republike Srpske zainteresovani su za ruski jezik i kulturu i bilo bi dobro da u skorijoj budućnosti saradnja između naše dvije zemlje na polju kulture bude unaprijeđena, rekla je Natalja Milaković, rukovodilac Ruskog kulturnog centra u Banjaluci.

Ako je suditi po posljednjoj posjeti Moskvi ministra za prosvjetu i kulturu RS Dane Maleševića, ovo bi se uskoro moglo i ostvariti.

Naime, ministar Malešević je razgovarao s brojnim zvaničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << predstavnicima obrazovnog sistema Moskve o mogućnostima saradnje Moskve i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i kulture, tokom 12. Sveslovenskog sabora u periodu od 21. do 24. maja u Moskvi.

"U narednih mjesec dana treba da predložimo plan saradnje, što bi bio veliki doprinos akademskoj zajednici i našem sistemu obrazovanja i kulture", naveo je ministar Malešević.

Već tri godine na Filološkom fakultetu postoji Odsjek za ruski jezik, pa je sada definitivno vrijeme da se pokrene projekat koji bi omogućavao da budući profesori ruskog jezika imaju mogućnost besplatnog stažiranja u Rusiji.

"Ruski jezik je u Republici Srpskoj, nažalost, zapostavljen, dakle nema ga u svim školama. Sa druge strane, postoji veliko interesovanje za njega i mislim da je tu došlo do nekakavog disbalansa, jer su ljudi jako zainteresovani za rusku kulturu, jezik i sve što se dešava u Rusiji, a jako se malo radilo povodom toga, u smislu promocije i pružanja mogućnosti onima koji su zainteresovani da se bave time, odnosno da unapređuju ruski jezik i rusku kulturu", istakla je Milakovićeva.

Ruski kulturni centar "Ruski mir" predstavlja jednu od poveznica koja ruski jezik približava građanima Banjaluke i Republike Srpske.

On je u Banjaluci otvoren 6. septembra 2012. godine kao 87. centar tog tipa u svijetu, a prvi u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Ruski centar u Banjaluci posjeduje biblioteku s oko 1.000 naslova i više od 100 diskova s multimedijalnim, audio i video materijalom", ističe Milakovićeva i dodaje da se svake godine organizuju kursevi ruskog jezika za djecu i odrasle i da ove godine imaju 60 polaznika u nekoliko grupa.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su naveli da se u osnovnim školama ruski jezik, između ostalih, izučava kao drugi strani jezik.

"Ruski jezik izučava se kao drugi strani jezik od šestog do devetog razreda u onim školama u kojima postoji interes za taj jezik i stručni kadar, odnosno izučava se u 53 osnovne škole", istakla je Branka Rogač, viši saradnik za odnose s javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Ona dodaje da u srednjoj školi učenici nastavljaju da uče ruski kao drugi strani jezik ako se drugi strani jezik izučava u struci/zanimanju koje učenik pohađa.

Kada je u pitanju srpsko-ruska kulturna saradnja, Ministarstvo prosvjete i kulture RS 2010. godine započelo je izuzetnu kulturnu saradnju s Ruskom Federacijom, organizovanjem "Dana ruske duhovne kulture u Republici Srpskoj", koje je organizovalo u saradnji s Ministrstvom kulture Ruske Federacije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.