Euroazijska ekonomska unija priprema sporazum s Kinom

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euroazijska ekonomska unija priprema sporazum s Kinom

MOSKVA - Euroazijska ekonomska unija, čije su članice Rusija, Kazahstan, Bjelorusija, Armenija i Kirgistan, priprema sporazum o trgovinsko-privrednoj suradnji s Kinom. To bi ruskim kompanijama moglo omogućiti da u okviru projekta Put svile dobiju investicije od kineskih banaka, iako je ranije ovaj projekt shvaćan kao jedan od primjera kineske ekspanzije na srednjoazijsku regiju na štetu Rusije.

Najveća integracijska >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tvorevina na prostoru bivšeg SSSR-a, Euroazijska ekonomska unija (EAEU), čije su članice Rusija, Kazahstan, Bjelorusija, Armenija i Kirgistan, priprema sporazum o trgovinsko-privrednoj suradnji s Kinom. Radi se o sklapanju saveza koji u okviru kineskog okvirnog projekta Ekonomski pojas Puta svile predviđa zajedničke investicije u razvoj infrastrukture, izjavio je za RBTH ministar trgovine Euroazijske ekonomske komisije (izvršni organ EAEU) Andrej Slepnjov. Prema njegovim riječima, očekuje se da će prvi detalji sporazuma biti dogovoreni do kraja 2015. godine. Kako objašnjava Slepnjov, strane su zasad zapravo odustale od sklapanja sporazuma o zoni slobodne trgovine prema standardima Svjetske trgovinske organizacije.

Prema riječima Andreja Slepnjova, ovaj ugovor će se od trgovinskog sporazuma u okviru Svjetske trgovinske organizacije razlikovati po tome što neće podrazumijevati značajno smanjenje uvoznih carina i što će naglasak biti na zajedničkim investicijskim projektima. Euroazijska ekonomska unija je, kaže Slepnjov, u vezi s budućim sporazumom posebno zainteresirana za investicije u industriju i promet, sferu usluga i infrastrukturu.

„Aktualni lider Kine Xi Jinping je jedan od ideologa projekta novog Puta svile, čiji strateški značaj je isticao i prije nego što je došao na čelo države”, izjavio je načelnik analitičkog Odjela investicijske kompanije Russ-Invest Dmitrij Bedenkov. Prema njegovim riječima, projekt ima strateški značaj prije svega u političkom smislu.

Bedenkov objašnjava da se ideja Puta svile sastoji u tome da regije u kojima se planira realizacija projekta imaju značajan potencijal za ulaganja u prometnu infrastrukturu, koja se procjenjuju na oko 7 bilijuna dolara, ali da većini zemalja nedostaje financiranje. Zato Kina realizira program kreditiranja zemalja članica projekata kako direktno, tako i preko različitih institucija, među kojima je i Azijska infrastrukturna investicijska banka (u njene osnivače spadaju i dvije članice Euroazijske ekonomske unije – Rusija i Kazahstan).

 „Učinkovit razvoj strukture EAEU podrazumijeva suradnju s projektom Puta svile, a ne konkurenciju s njim”, izjavio je Bedenkov. Prema njegovim riječima, iz tog razloga je odlučeno da se ranije pripremani sporazum o osnivanju zone slobodne trgovine između Euroazijske ekonomske unije i Kine proširi te da se prijeđe na izradu sveobuhvatnijeg sporazuma o trgovinsko-privrednoj suradnji.

Rusija je sličan sporazum o trgovini dosad sklopila samo s Europskom unijom 1997. godine. Bio je to Sporazum o partnerstvu i suradnji, koji je u znatnoj mjeri predodredio razvoj bilateralnih odnosa. Međutim, kako navodi glavni analitičar investicijske kompanije UFS Ilja Balakirev, projekti Euroazijske ekonomske unije i Puta svile se u izvjesnoj mjeri idejno razlikuju. Euroazijska ekonomska unija je tvorevina koja je okrenuta sama sebi, dok je „Put svile”, kao i svaki put, „vektor” koji je usmjeren prema vanjskom svijetu. „Zapravo se radi o zajedničkom razvoju infrastrukture i o ekonomskoj suradnji. Danas je najvažnije da se počne s radom, kako bi se prvi rezultati pokazali u nekoj doglednoj budućnosti. Međutim, još uvijek je rano govoriti o istinskom prožimanju ovih projekata”, izjavio je.

Prema riječima Dmitrija Baranova, pregovori o konkretnim uvjetima sporazuma između Kine i Euroazijske ekonomske unije počet će u srpnju ili kolovozu 2015. godine. Kada je riječ o projektu Euroazijske ekonomske unije, glavni smisao potpisivanja ovog sporazuma je izbjegavanje konkurencije s tako velikim projektom kakav je Put svile, koji je Rusija u početku doživljavala kao primjer kineske ekspanzije na srednjoazijsku regiju, dodao je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.