Erdogan Rusima: NE IGRAJTE SE S VATROM

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan Rusima: NE IGRAJTE SE S VATROM

I danas pratimo iz minuta u minut dešavanja posle obaranja ruskog aviona, nakon čega su usledile tenzije u odnosu između Turske i Rusije, u jeku borbe svetskih sila protiv Islamske države. Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu. Vladimir Putin tvrdi da je Amerika odala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << informacije o srušenom avionu, dok Tajip Erdogan traži sastanak sa predsednikom Rusije.

Turska je "skinula" ruski mlaznjak nad Sirijom kao odmazdu ubog uništavanja stotina tankera sa naftom, koji su poslati iz Sirije u Tursku od strane Islamske država, rekao je Sirijski ministar Omran Al Zoubi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora oko obaranja ruskog aviona, ali je naveo da ne želi da pokvari odnose sa Moskvom i da želi da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastane "licem u lice".

"U Parizu je samit, verujem da će i on (Putin) prisustvovati. Tada možemo sesti i razgovarati", rekao je Erdogan.

Turska rizikuje da se suoči sa komplikovanom situacijom u regionu, a njeni lideri su prešli liniju prihvatljivog, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Verujemo da su turski lideri prešli liniju prihvatljivog. Oni rizikuju da dovedu Tursku u najkomplikovanju situaciju - u pogledu dugoročnih nacionalnih interesa i situacije u regionu", rekao je Lavrov na početku sastanka sa sirijskim kolegom Validom Mualemom.

Utvrđen zajednički cilj, i rukovanje posle sastanka Fransoa Olanda i Vladimira Putina.

Photo: #VladimirPutin - #FrancoisHollande , Moscow, November 26,2015 #Russia #France pic.twitter.com/X0iml32Dx6— VindobonaNorikum (@VindobonNorikum) November 27, 2015

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da će Rusija nastaviti da pruža Siriji svu potrebnu pomoć u borbi protiv terorizma.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim ministrom spoljnih poslova koji je u poseti Moskvi, izrazio zahvalnost za akcije sirijske vojske koja je spasila ruskog pilota nakon što je Turska u utorak oborila ruski vojni avion, prenosi Tas s.

Prvi znaci pogoršanja poslovnih veza Rusije i Turske dogodili su se juče, kada je ruska imigraciona služba uhapsila čak 39 turskih biznismena zbog problema sa vizom.

Zapadne zemlje nisu spremne da se u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji ujedine u širu koaliciju sa Rusijom, saopštio je danas Kremlj, dan posle posete francuskog predsednika Fransoa Olanda Moskvi.

"Nažalost, naši partneri nisu trenutno spremni da zajedniški rade u okviru jedinstvene koalicije", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Posle terorističkih napada u Parizu 13. novembra, i ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Fransoa Oland izneli su predlog o formiranju "šire koalicije" koja bi podrazumevala uključivanje svih snage koje se bore protiv džihadista.

Ovako izgleda ruska krstarica "Moskva" koja je danas stigla u Latakiju.

 Avioni turskog Ratnog vazduhoplovstva obustavili su letove iznad teritorije Sirije u okviru operacije medjunarodne koalicije protiv Islamske države, preneo je list "Hurijet".

Karikatura Jemensog umetnika povodom obaranja ruskog aviona.

RT @LavrovMuesli "Caricature of Yemeni artist Sammera Al′sameri. In my opinion, is simply fabulous!" #RussianJet pic.twitter.com/pHhFxxT360— Sky Wanderer (@glopol_analysis) November 27, 2015

Kremlj je danas saopštio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju", rekao je Erdogan za Si-En-En.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.