Duterte Putinu: Doputovao sam da bih dobio Vašu podršku i zatražim pomoć

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2017, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duterte Putinu: Doputovao sam da bih dobio Vašu podršku i zatražim pomoć

Rusija je blizak prijatelj Filipina, Manila želi da učvrsti odnose sa Moskvom u svim pravcima, izjavio je filipinski predsednik Rodrigo Duterte na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Kremlju.

Filipinima je potrebno savremeno naoružanje, rekao je Duterte i dodao da njegova zemlja namerava da traži pomoć od Rusije.

„Imali smo određene porudžbine od SAD, ali situacija sada nije baš glatka. Kako bismo se borili protiv DAEŠ-a, njihovih odreda, drugih organizacija, potrebno nam je savremeno oružje. Doputovao sam da bih dobio Vašu podršku i da bih tražio vašu pomoć“, rekao je Duterte.

On je dodao da je njegova zemlja pouzdan partner.

Vladimir Putin je istakao da Rusija i Filipini imaju mnogo zajedničkih interesa i mogućnosti za saradnju, uključujući i vojno-tehničku.

„Imamo mnogo perspektivnih interesnih pravaca, među kojima su energetska mašinogradnja, saobraćajna infrastruktura, energetika i, naravno, vojno-tehnička saradnja“, rekao je Putin.

Putin je Duterteu izrazio saučešće povodom pogibije ljudi u terorističkom napadu na Filipinima, istakavši da očekuje da će sukob biti rešen što je moguće pre sa minimalnim gubicima.

Sinoć je objavljeno da je Duterte objavio vanredno stanje u provinciji Mindanao nakon sukoba armije sa organizacijom koja podržava DAEŠ. Duterte je na početku sastanka sa Putinom izjavio da mora što pre da se vrati na Filipine.

Ruski predsednik je dodao da će paket dokumenata koji je pripremljen povodom posete predsednika Filipina Rusiji biti potpisan u sredu.

„Znamo da su naši saradnici, kolege dobro pripremili ceo paket dokumenata. Vaši ministri će ostati ovde i sutra će paket dokumenata koji je usmeren na razvoj naših veza biti potpisan“, rekao je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.