Diplomatski spor između Rusije i Švedske

Izvor: Akter, 04.Avg.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski spor između Rusije i Švedske

Ruske vlasti optužile su danas Švedsku da je odgovorna za diplomatski spor između dve zemlje i potvrdile da su iz Moskve proterale jednog švedskog diplomatu u znak odmazde na istu meru vlasti u Stokholmu

"Švedska snosi potpunu odgovornost za posledice svoje provokacije", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Švedske vlasti saopštile su sinoć da su proterale jednog ruskog diplomatu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima između dve zemlje, ne navodeći druge detalje.

Moskva je nakon toga preduzela istu meru prema jednom švedskom diplomati.

"To je odgovor za neprijateljski stav švedskih vlasti prema našem osobljem iz ambasade u Stokholmu", dodalo je rusko ministarstvo.

Ni Rusija ni Švedska nisu navele imena ni tačnu funkciju proteranih diplomata.

Odnosi između dve zemlje zategnuti su poslednjih meseci.

Švedska je u oktobru prošle godine nedelju dana u Baltičkom moru tragala za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska. Tada su švedske vlasti objavile da je u švedske teritorijalne vode ušla podmornica manje veličine, ali nisu mogle da utvrde iz koje je zemlje.

Rusija je demantovala sve tvrdnje da je reč o njenoj podmornici.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.