Izvor: Politika, 08.Okt.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Rusi bombardovati i ciljeve u Iraku

 Romansa između Iraka i Rusije se već neko vreme rasplamsava, otvorene izjave ljubavi u poslednjih nekoliko dana pljušte s obe strane i nedostaje jedino da Bagdad postavi veliko pitanje na koje je Moskva već obećala potvrdan odgovor: „Da li biste poslali vojsku da i na iračkoj teritoriji, kao na sirijskoj, bombarduje Islamsku državu (ID)?” Ako se odluči na taj savez, Irak će razvrgnuti dugogodišnji „brak” s Amerikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Šiitske milicije, na koje se vlasti oslanjaju više nego na regularnu armiju, i irački političari iz redova te verske grupe već navijaju za takav obrt. Nedavno je Bagdad počinio i „preljubu” – uspostavio je koordinacioni centar preko kojeg s Rusijom, Iranom i Sirijom razmenjuje obaveštajne podatke o ID. Sve je, naizgled, spremno za odmetanje Iraka od Amerike.

Ali, premijer Hajder el Abadi, bez obzira na sopstveno nezadovoljstvo Amerikancima, koje pokazuje već mesecima, još okleva da od Rusije zatraži vojnu intervenciju.

Piše Vladimir Vukasović

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.