Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2015, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Nemcov ubijen u centru Moksve, osude i zahjev za brzom istragom

Prominentni ruski opozicionar i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov ubijen je u petak veče u Moskvi.

Press centar ruskog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio da je Nemcov ubijen kod Boljšoj kamenog mosta u centru Moskve 27.februara naveče, u blizini Kremlja.

Potvrđujemo da je čovjek ubjen u centru Moskve, a dokumenti nađeni kod njega su na ime Boris Jefimovič Nemcov” saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je press centar policije.Dodaje se da je ubijen sa četri metka u leđa. Sa njim je u društvu bila i ženska osoba i nju ispituje policija.

Portparolka ministarstva unutrašnjih poslova Jelena Aleksejeva rekla je da je Nemcov šetao sa djevojkom iz Ukrajine kad je ubijen i da je ona u policiji na obradi.

Prema ruskim medijima u Nemcova je pucano iz automobila koji je prolazio.Navodno je nekoliko osoba izašlo iz automobila i pucalo u njega.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je započelo specijalnu operaciju sa ciljem pronalaska ubica.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov za Rossia Today je izjavio da sve liči na to da je ubistvo "naručeno" i da je "riječ o 100 postotnoj provokaciji".

Putin je, prema riječima Peskova osudio okrutno ubistvo, dodajući da će istraga biti pod direktnom kontrolom ruskog predsjednika.

Vladimir Markin, portparol ruskog Istražnog komiteta, naveo je da istražitelji ispituju svjedoke i istražuju mjesto zločina.

Interfax je takođe naveo da je Anatolij Jukunin, načelnik ministarstva unutrašnjih poslova Moskve odjurio na mjesto ubistva.

Nemcov kolega, takođe kritičar Kremlja, Ilja Jašin prvi je na Twitteru je objavio da je na Nemcova pucano i da je mrtav.

Boris Nemcov imao je 55 godina.

Nekada smatran najvjerovatnijim nasljednikom prvog ruskog postsovjetskog predsjednika, Borisa Jeljcina, Nemcov je postao poznata opoziciona figura i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stekao je ugled kao guverner oblasti Nižnji Novograd a kasnih 1990’tih postao je zamjenik premijera u vrijeme posljednjeg mandata Jeljcina kao predsjednika.

Nemcov je napustio Dumu, donji dom ruskog parlamenta 2003 godine, od kada je osnovao i predvodio nekoliko opozicionih partija i grupa, posljednju Republikansku partiju Rusije –Partiju narodne slobode.

Obama: Brutalno ubistvo promptno istražiti

Reakcije stižu sa svih strana među prvima je američki predsjednik Barack Obama koji je osudio "brutalno ubistvo" Borisa Nemcova.

U saopštenju Bijele kuće takođe se poziva ruska vlada da provede "promptnu, nepristrasnu i transparentnu istragu" i osiguraju da "odgovorni budu privedeni pravdi".

U saopštenju se takođe izjavljuje iskreno saučešće Nemcovoj porodici i ruskom narodu koji je izgubio jednog od svojih "najpredanijih i najelokventnijih branilaca njihovih prava".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko svoj je šok izrazio na Twitteru:

"Šok.Ubili su Borisa.Teško je povjerovati.Ne sumnjam da će ubice biti pronađene.Prije ili kasnije. Uvjek će živjeti u sjećanju" napisao je Petro Porošenko.

Advokat Nemcova, Vadim Prohorov je za ruski servis RSE izjavio:

"Važno je raditi na otkrivanju ubica Nemcova, ali ovakva ubistva će se dešavati dok god nam iz visokih ešalona poručuju da su oni koji žele vidjeti Rusiju u Evropi izdajnici nacije" rekao je Prohorov.

Političko ubistvo kao rezultat propagande mržnje

Dmitrij Gudkov, opozicioni poslanik iz Samo Rusija partije napisao je na Twitteru:

"Ovo je jasno političko ubistvo.Ako i nije bilo naručeno ono je rezulatat propagande mržnje koju sprovodi naša vlada" naveo je Gudkov.

Šahovski šampion i takođe prominentni Putinov kritičar, Gari Kasparov na Twitteru je reagovao referirajući se na Putinovo saopštenje da je ubistvo provokacija:

"Novinarka Ana Politkovskaja je ubjena.Malezijski avion MH17 je pogođen u vazduhu ( iznad zone konflikta na istoku Ukrajine).Sada je Boris mrtav.Kao i uvjek, Kremlj će kriviti opoziciju ili CIA-u ili koga god već" napisao je na tweetu Kasparov.

Boris Nemcov ubjen je dan oči velikog antiratnog mitinga koji je trebalo da prevodi u nedjelju.

Na svom je tweetu napisao 10.februra :

"Ako ste za to da Rusija zaustavi rat sa Ukrajinom, ako podržavate zaustavljanje Putinove agresije, dođite na Proljećni marš u Marjinu 1.marta" napisao je Nemcov u pozivu Moskovljanima.

Bivši američki ambasador u Rusiji, Michael McFaul, u tweetu je povodom ubistva istaknutog kritičara ruskog predsjednika napisao:

"Nemcov je bio pravi patriota, koji je vjerovao u velike mogućnosti Rusije.Plačem za oboma, i za njegovom porodicom i za ruskom zemljom koju je toliko volio" naveo je američki diplomata.

Generalani sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland takođe je izrazio svoj šok i zapanjenost zbog ubistva Nemcova.

"Ubice moraju biti privedene pravdi", poručio je.

Pripremajući se za veliki anitiratni miting 1.marta, sam Boris Nemcov je izazio sumnju da mu je život ugrožen.

Za Sobesednik vijesti web sajt je 10.februara izjavio :" Plašim se da će me Putin ubiti" rekao je dodajući:"Vjerujem da je on taj koji je započeo rat u Ukrajini.Ne mogu ga manje voljeti" rekao je prije 15 dana danas pokojni Boris Nemcov.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskovljani odaju počast Nemcovu, u nedjelju Marš žalosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2015

Prominentni ruski opozicionar i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov (55) ubijen je u petak uveče u Moskvi...Nepoznata lica su iz bijelog automobila, na oko 200 metara od Kremlja, na dobro osvjetljenom Moskvoreckom mostu, ubili Nemcova iz vatrenog oružja...Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.