Balkan dele Moskva i Ankara

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan dele Moskva i Ankara

Kako Balkan stoji na šahovskoj tabli nove raspodele moći među svetskim igračima? To se pitanje posebno nameće nakon prošlonedeljnog sastanka Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi, susreta koji je simbolično trebalo da okonča višemesečnu zategnutost u odnosima dve zemlje, izazvane turskim obaranjem ruskog vojnog aviona, novembra prošle godine. Pored EU i SAD, i Rusija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Turska su prisutne na Balkanu i ne kriju ambiciju širenja sopstvenog uticaja u ovom delu Evrope.

Za bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića Putinova podrška Erdoganu, osim što vodi ka stabilizaciji prilika u Turskoj, uzdrmanoj nakon nedavnog pokušaja vojnog udara, znači i stabilizaciju u delu Balkana na koji Anakara tradicionalno gleda kao na zonu svog interesa, oživljavajući ideju nekadašnje Otomanske imperije.

- Pošto i jedna i druga država pretenduje na svoje prisustvo na Balkanu, moraće da nađu jedan modus vivendi, da nađu kompromis. Novo je to što Turska više neće biti tako agresivno prisutna kao što je bila do sada i neće ulaziti u konfrontaciju sa ruskim interesima na Balkanu. U ovom času u prvom planu su interesi Ankare da ima dobre odnose sa Rusijom. Sve drugo je manje bitno - komentariše Jovanović za "Vesti".

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević upozorava da postoji ozbiljna mogućnost da regionalna sila poput Turske svoj unutrašnji problem pokuša da reši izvozom destabilizacije, u ovom slučaju na Balkan.

Dževad Galijašević smatra da je Turska "instalirala na Balkanu svog trojanskog konja" u liku prvog čoveka Predsedništva BiH.

- Bakir Izetbegović je bukvalno Erdoganov trojanski konj preko kog se može po potrebi nastaviti zaoštravanje odnosa Bošnjaka i Srba, što je osnovni faktor destabilizacije Balkana - ocenio je Galijašević za "Blic".

- Erdogan bi to mogao da uradi kako bi skrenuo pažnju Zapada sa svojih problema i podsetio ih na značaj Turske u našem regionu. Ipak, Srbija je pokazala da bezbednosno kontroliše Sandžak, koji je glavno uporište turskog uticaja u Srbiji, i da ju je tim putem teško destabilizovati - smatra Galijašević.

I dok Živadin Jovanović nije siguran da je interes Zapada u stabilizaciji regiona jer, kako kaže, "njihovim politikama upravljaju multinacionalne korporacije, pre svega u vojno-industrijskom kompleksu, sociolog Vladimir Vuletić smatra da i Vašington i Brisel žele mir i stabilizaciju, posebno nakon 90-ih godina, od kada Balkan smatraju zonom svog interesa i dominacije.

- U tom smislu se može govoriti o "trećoj Jugoslaviji", jer je SAD jako stalo da ovde vlada stabilnost, da postoje dobri odnosi Beograda, Zagreba, Tirane i Prištine - smatra Vuletić.

Ulogu EU u artikulisanju politike na Balkanu Vladimir Vuletić vidi iz "nekog drugog plana", s obzirom da Brisel sada ima sopstvenu preokupaciju - kako da nakon Bregzita artikuliše arhitekturu tog saveza evropskih država.

- U tom smislu postoji svojevrsna defanziva, pa i diplomatska Evropske unije. EU ima svoje posebne interese, ali vidimo da oni često imaju ograničenja, iako je EU imala vrlo konstruktivnu ulogu tokom proteklih decenija u regionu - kaže Vuletić.

Takva teza se kosi sa školom mišljenja koja polazi od toga da ni poslednja učestala prepucavanja između Zagreba i Beograda, pa i Beograda i Sarajeva, o tome ko baštini slobodarske, a ko fašističke tekovine, nisu slučajna već da su dirigovana sa strane kao način slanja ucenjivačkih poruka srpskim vlastima koje i dalje insistiraju na politici neutralnosti i ne pristaju na uvođenje sankcija Rusiji.

* Ukrajinci besni: Kome treba Turski tok?

* Ankara: Ako Zapad izgubi Tursku, sam je kriv

* Erdogan ruši plan Amerike?

* "Moj dragi drug Putin i ja smo otrili neke stvari"
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.