Ankara odbacuje navode Rusije o brodovima SAD u Crnom moru

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara odbacuje navode Rusije o brodovima SAD u Crnom moru

Turska je danas odbacila navode Rusije da je prekršila međunarodnu konvenciju pošto je dozvolila da se u Crnom moru duže zadrže američki ratni brodovi. Američki razarač "Trakstan"

Konvencija iz Montrea predviđa da ratni brodovi iz država koje ne izlaze na Crno more, mogu da ostanu u tom moru najduže 21 dan.

Vlasti u Moskvi su nedavno izrazile zabrinutost zbog dugog prisustva brodova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO-a, čime se, kako se navodi, krši Konvencija iz Montrea doneta 1936. godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da su američki brodovi u nekoliko navrata bili duže od 21 dana u Crnom moru, istučući da je Turska "čuvar tog moreuza" i da je trebalo to da spreči.

Ruski mediji su preneli da je američki brod "Tejlor" (USS Taylor), upućen za bezbednost Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ostao duže pod izgovorom da je bio u turskoj luci Samsun zbog neophodne popravke.

Mediji su dodali da je drugi brod, američki razarač "Trakstan" (Truxtun) ostao u martu duže posle manevara s Rumunijom i Bugarskom. Ankara je danas navela da ni u jednom od navedena dva slučaja nije prekršena konvencija iz Montrea i dodala da je na razgovor pozvala ruskog diplomatu da mu to saopšti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija pita Tursku: Šta će američki brodovi u Crnom moru?

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2014

Turska je danas odbacila navode Rusije da je prekršila međunarodnu konvenciju pošto je dozvolila da se u Crnom moru duže zadrže američki ratni brodovi...Foto: Ilustracija.. ..Konvencija iz Montrea predviđa da ratni brodovi iz država koje ne izlaze na Crno more, mogu da ostanu u tom moru najduže...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.