Amerikanac koji je rušio Putina: Ukinite sankcije Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac koji je rušio Putina: Ukinite sankcije Rusiji

Bivši američki ambasador u Moskvi, Majkl Mekfol, za koga tvrde da ga Vladimir Putin smatra svojim neprijateljem, iznenadio je sve izjavom da Rusiji treba skinuti sankcije ako poštuje Sporazum iz Minska o okončanju rata u Ukrajini. On ipak odbija tvrdnje da se do sadašnje situacije sa Rusijom stiglo nizom neprijateljskih činova koje je Zapad izveo prema Moskvi posle raspada SSSR, među kojima je i "bombardovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosova".

Ovakve izjave svakako nisu očekivane od čoveka koji je praktično proteran iz ruske prestonice, odnosno prisiljen na povlačenje sa funkcije u februaru 2014. Razlog za ovo bile su prilično česte posete ruskih opozicionara američkoj ambasadi, tokom kojih su Putinovi protivnici prema tvrdnji tamošnjih medija dobijali instrukcije i finansijsku pomoć Mekfola za rušenje predsednika Rusije.

- Kada kažete da će, ako Rusija poštuje Sporazum iz Minska, sankcije uvedene zbog Ukrajine biti ukinute, važno je da se držite toga. Dakle, ako Moskva u potpunosti zadovolji zahteve iz Minska, sankcije će morati odmah da budu ukinute. Ne misle svi u Americi tako, mnogi smatraju da bi Rusija trebalo da bude kažnjena i to često čujemo u izbornoj kampanji - kazao je Mekfol u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera".

Bivši američki ambasador u Rusiji boravio je u Rimu kako bi učestvovao na Transatlanstkom forumu posvećenom Rusiji koji je organizovao Centar za američke studije.

- Uobičajena priča je da sadašnja situacija ima davnašnje korene i da je posledica serije neprijateljskih akata koje je Zapad počinio nakon pada SSSR-a: širenje NATO-a na istok, bombardovanje Kosova, intervencija u Iraku, podrška narandžastim revolucijama ili arapskim prolećima. Nije tako i to kažem na osnovu mojeg iskustva u predsedničkoj administraciji Baraka Obame - tvrdi Mekfol.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.