Advokat: Moskva pokušala da spreči istragu o smrti Litvinjenka

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat: Moskva pokušala da spreči istragu o smrti Litvinjenka

Advokat udovice ruskog špijuna Aleksandara Litvinjenka rekao je danas da je bivši agent KGB-a ubijen po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina i da su ruske vlasti u nekoliko navrata pokušale da spreče istragu o smrti.

Advokat Ben Emerson je rekao da je Moskva pokušala da "osujeti i kontroliše" istragu o smrti Litvinjenka, odbijajući saradnju i postavljajući primedbe i prepreke.

Litvinjenko, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji je pobegao u London 2000. godine i postao oštar kritičar Putina, umro je pošto je popio čaj sa radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu. Pre nego što je umro, Litvinjenko je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo. Te tvrdnje je Kremlj opovrgao.

Emerson je rekao da je Litvinjenko "identifikovan kao neprijatelj države koji je morao biti likvidiran" zbog toga što je hteo da otkrije veze između Putina i organizovanog kriminala.

Ovaj slučaj pogoršao je odnose Londona i Moskve, što je dodatno eskaliralo ekonomskim sankcijama Zapada Rusiji zbog situacije na istoku Ukrajine.

Istraga Litvinjenkove smrti stoji u mestu nekoliko godina zbog toga što britanske vlasti ne žele da otkriju tajne obaveštajne dokaze.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.