AMERIKA JE SAUČESNIK Putin optužuje SAD za odavanje informacija, Ruske rakete nadomak Turske

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"AMERIKA JE SAUČESNIK" Putin optužuje SAD za odavanje informacija, Ruske rakete nadomak Turske

Dobro jutro! I danas pratimo iz minuta u minut dešavanja posle obaranja ruskog aviona, nakon čega su usledile tenzije u odnosu između Turske i Rusije, u jeku borbe svetskih sila protiv Islamske države. Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Ruski predsednik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Putin je optužio SAD da su bili "saučesnici" u obaranju vojnog aviona pre dva dana, pošto su Amerikanci znali gde i kojom putanjom putuje.

Kako je Putin rekao u Kremlju, Rusi su dali informacije o letu Americi, ali su izgleda te informacije nekako dospele do Turske.

Više desetina aktivista protestovalo je u centru Atine, ispred ambasade Turske, gde su i zapaljene američka i turska zastava.

Aktivisti su protestovali protiv obaranja ruskog aviona, koji je navodno ušao u vazdušni prostor Turske.

Slični protesti su održani i u Bugarskoj.

Francuski predsednik Fransoa Oland i ruski lider Vladimir Putin dogovorili su se da koordiniraju napade na Islamsku državu i da razmenjuju informacije o tome koje teritorije u Siriji zauzimaju koje snage kako bi identifikovali ciljeve Islamske države.

Dve zemlje su se sporazumele da "razmene informacije koje sirijske teritorije zauzima zdrav deo opozicije a ne teroristi kako bi izbegli da budu meta vazdušnih udara, rekao je Putin, prenosi AFP.

I juče je bio napet dan, a odnosi između Turske i Rusije se samo zaoštravaju.

Putin je najavio žestok odgovor Rusije i zaoštravanje odnosa sa Zapadom.

CNN je čak objavio analizu u kojoj se konstatuje da je Treći svetski rat već počeo.

Turska ne želi da se izvini Rusiji i odbija da joj uruči bilo kakav materijal o incidentu sa suhojem. U ovom blogu pratimo dalji razvoj situacije.

Više čitajte u našem jučerašnjem BLOGU.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je u intervju za CNN da su njegove vazdušne snage samo ispunjavali svoju dužnost.

"Treba neko da se izvini, ali to nismo mi. Oni koji su ušli u naš vazdušni prostor su oni koji treba da se izvine. Naši piloti su samo izvršavali dužnost, a to je bilo da odgovore na kršenje sporazuma. To je suština" rekao je Erdogan za CNN:

Ruski ratni brod „Moskva“, pored raketa naoružžan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Brod je težžak 11.500 tona i visok 18.6 metara, preneo je Sputnjik.

Krstarica „Moskva“ je u sušštini pomorska verzija dugog dometa vazdušnog odbrambenog sistema S-300.

Krstarica „Moskva“ možže da operativno pokrije celu južžnu Tursku od Latakije, vodeći računa da od sada pa nadalje ruski avioni budu bezbedni u vazduhu, navodi Sputnjik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AMERIKA JE SAUCESNIK Putin optuzuje SAD za odavanje informacija Ruske rakete nadomak Turske VIDEOUZIVO

Izvor: medio.rs, 27.Nov.2015

Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu...Ruski predsednik Vladimir Putin je optužio SAD da su bili "saučesnici" u obaranju vojnog aviona pre dva dana,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.