25 godina od neuspelog puča pred raspad Sovjetskog Saveza

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25 godina od neuspelog puča pred raspad Sovjetskog Saveza

Moskva -- Nekoliko desetina Rusa okupilo se u Moskvi kako bi obeležili 25 godina od neuspelog puča pred raspad Sovjetskog Saveza.

Taj praznik ignorišu vlasti zbog prokomunističke i antivladine prirode, javila je agencija AP.

Pristalice neuspelog puča nosili su večeras zastave i plakate s komunističkim i marksističkim porukama, preneo je AFP.

Avgustovski puč bio je neuspeli pokušaj državnog udara od 19. do 21. avgusta 1991. koji su izveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedini članovi sovjetske vlade s ciljem preuzimanja kontrole nad zemljom od predsednika Mihaila Gorbačova.

Lideri puča bili su predstavnici tvrde struje unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili programu Gorbačovljevih reformi kao i naznakama novog sporazuma o decentralizovanju sovjetske države i prebacivanju nadležnosti federacije na republike.

Iako je puč propao posle samo dva dana uz povratak Gorbačova na vlast, smatra se da je imao ključnu ulogu u dezintegraciji Sovjetskog Saveza i KPSS-a.

Poraz puča kasnije je u Rusiji smatran za pobedu demokratije i građanskih sloboda.Oni koji su se protivili puču pre 25 godina okupili su se večeras ispred zgrade u kojoj je bio tadašnji predsednik ; Rusije, tada jedne od republika SSSR-a, Boris Jeljcin koji se pobednički pojavio 22. avgusta da saopšti da je državni udar propao.

Predsednik Rusije i premijer, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, danas se nalaze na Krimu, pripojenom Rusiji 2014. godine i nisu došli da polože vence ispred spomenika u Moskvi izgrađenom u znak sećanja na tri demonstranta poginula za vreme pokušaja državnog udara.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.