Počelo snimanje filma i TV serije Bićemo prvaci sveta

Izvor: Blic, 03.Sep.2014, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo snimanje filma i TV serije "Bićemo prvaci sveta"

Od producenata najgledanije domaće filmske i TV sage "Montevideo", firme "Intermedia Network", dolazi još jedna istinita sportska priča koja je posvećena košarci.

Film i serija "Bićemo prvaci sveta“ o osnivačima čuvene "Jugolsovenske škole košarke“ i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, počeli su da se snimaju u Beogradu u režiji Darka Bajića.

Scenario je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producentom ovog značajnog projekta.

Igrani film "Bićemo prvaci sveta" se radi u koprodukciji sa partnerima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Glavne uloge pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao "prvi među jednakima“ pokrenuo "košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji igra mladi glumac Strahinja Blažić.

Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, presednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca Jugoslovenske košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski i drugi.

Igrani film i TV serija "Bićemo prvaci sveta" će se snimati na lokacijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

Opis filma

„Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi - Nebojša Popović, Borisav Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić.

Centarlni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića priča prati razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san - prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smešten u dva različita vremenska perioda: u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića.

Njihov životni put počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike.

Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće.

Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.

Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja.

Pobeda nad američkim timom je mnogo više od samo sportske pobede.

Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti.

Ideja je da se pričom o košarci ispriča priča o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao.
Pogledaj vesti o: Montevideo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.