iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
KINESKA SAGA! PREOKRET NA POMOLU? Američki gigant u padu, domaći uprkos sankcijama jača!

KINESKA SAGA! PREOKRET NA POMOLU? Američki gigant u padu, domaći uprkos sankcijama jača!

Prodaja iPhone telefona opala je za 19,1 procenat u Kini, dok potražnja za Huawei pametnim telefonima beleži konstantan rast, pokazuje nova statistika

Izvor: Kurir, 24.Apr.2024, 18:32

Detaljnije >>

OVA ZEMLJA BRANI SVOJIM VOJNICIMA DA KORISTE iPHONE: Imaju li dobar razlog?

OVA ZEMLJA BRANI SVOJIM VOJNICIMA DA KORISTE iPHONE: Imaju li dobar razlog?

Južnokorejska vojska razmatra sveobuhvatnu zabranu iPhone uređaja zbog bezbednosnih pitanja.

Izvor: Kurir, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Kako da promenite ime na vašem iPhone telefonu

Kako da promenite ime na vašem iPhone telefonu

Možda ste se nakada pitali zašto su kod nekih korisnika imena na iPhone telefonu personalizovana, a na vašem nisu. Ako niste među „odabranima” njegovo ime će da bude samo „iPhone”. Međutim, to lako možete da promenite. Opcija promene imena je vrlo praktična kada želite da uparite svoj iPhone sa ostalim uređajima, kao što su recimo Bluetooth zvučnici. Promena imena vašeg iPhone-a odražava se i na platformama kao što je iCloud nalog, AirDrop, lični Hotspot i računar, tako da...

Izvor: Piplmetar.rs, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Jedan od budućih iPhone 17 modela doživjeće veliku izmjenu

Analitičar Ros Jang tvrdi da je Apple smislio zanimljiv zaplet za iPhone 17 seriju, koja će se pojaviti sljedeće godine.

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2024, 19:49

Detaljnije >>

VREDE SVAKE PARE: 3 najbolja dodataka za iPhone koji možete kupiti u 2024

VREDE SVAKE PARE: 3 najbolja dodataka za iPhone koji možete kupiti u 2024

Osim slušalica i maski, telefoni imaju i druge dodatke koji često mogu da budu beskorisni, ali za neke od njih vredi dati novac, kao za neke iPhone dodatke

Izvor: Kurir, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

iPhone 17 Plus će biti drugačiji

iPhone 17 Plus će biti drugačiji. Iako naravno ništa nije zvanično potvrđeno, analitičar Ros Jang tvrdi da je Apple dizajnirao sasvim novi model. iPhone 17 Plus model će tako imati manji ekran...

Izvor: Domino Magazin, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

Apple iPhone dobija 2 nm procesore pre Samsung Galaxy telefona i to nije jedina loša vest

Apple iPhone dobija 2 nm procesore pre Samsung Galaxy telefona i to nije jedina loša vest

Pre dve godine, TSMC je najavio da će njegov 2 nm proces proizvodnje, pod nazivom N2, biti spreman za masovnu proizvodnju do 2025. godine. Ubrzo nakon toga, Apple je izašao sa svojim saopštenjem da će procesor u Apple iPhone telefonima 17 Pro serije, biti prvi koji će koristiti TSMC 2 nm tehnologiju proizvodnje. Međutim, nakon toga počeo je period medijske tišine u kome nismo dobijali apsolutno nikakve novosti po ovom pitanju. Prema najnovijem izveštaju, TSMC je na putu da u potpunosti pripremi...

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Apr.2024

Detaljnije >>