Tvitovanje Budžeta, prekinuta sednica

Izvor: RTS, 23.Nov.2012, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvitovanje Budžeta, prekinuta sednica

Skupština Srbije nastaviće raspravu o predloženom Budžetu za narednu godinu u ponedeljak, pošto poslanici nisu uspeli da se dogovore o nastavku rada zbog fotografije koju je ministar Mlađan Dinkić postavio na Tviter. Iako se Dinkić izvinio poslanicima DS-a i Skupštini Srbije, demokrate su zahtevale prekid sednice.

19.47 - Prekinuta rasprava o Budžetu. Poslanici nisu uspeli da se dogovore o nastavku rada posle prekida zbog fotografije koju je Dinkić okačio na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoj Tviter profil.

19.20 - Nastavljena rasprava u skupštini. Ministar Dinkić izvinio se zbog surfovanja internetom. 

18.50 - Prekinuta sednica Skupštine zbog konsultacija poslaničkih grupa. Ministar Dinkić okačio na Tviteru fotografiju iz skupštinske sale na kojoj je samo nekoliko poslanika DS-a.

15.15 - Nakon pauze poslanici nastavljaju raspravu.

14.02 - Određena jednočasovna pauza. 

13.58 - Poslanik Milan Krkobabić polemiše sa ministrom Mlađanom Dinkićem.

13.40 - Oštra polemika poslanika Milana Krkobabića (PUPS) i Čedomira Jovanovića (LDP). 

11.38 - Poslanici Demokratske stranke neće podržati predloženi Budžet, saopštili na konferenciji za novinare u parlamentu Mirko Cvetković i Božidar Đelić.

10.28 - Ministar finansija Mlađan Dinkić obrazlaže Predlog zakona o budžetu za 2013. godinu. Odbijen predlog poslanika Judite Popović (LDP) da se produži vreme za skupštinsku raspravu.

10.17 - Počela sednica Skupštine Srbije.

Skupština Srbije prekinula je raspravu o Predlogu budžeta Srbije za 2013. godinu, koji predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara. Rasprava će biti nastavljena u ponedeljak.

Ministar Mlađan Dinkić okačio je na svoj Tviter profil fotografiju uz koju je napisao "Poslanička grupa DS, u jeku rasprave o budžetu. Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo".

Dinkić se izvinio poslanicima DS i Skupštini Srbije uz napomenu da nije imao nameru da bilo koga uvredi.

"Pošto vidim da je Skupštinu ili barem jedan njen deo uvredio moj tvit, želim da kažem da sam očekivao da u ovoj raspravi klupe budu dubke pune kritičara budžeta, želeo sam da javno zabeležim ono što je bio moj utisak, da u klupama nema nikoga iz nekada najveće stranke", rekao je Dinkić.

Iako se Dinkić izvinio poslanicima DS i Skupštini Srbije, demokrate su zahtevale prekid sednice, jer se, kako su naveli, ministar nije izvinio na način na koji parlament zaslužuje.

DS se nije pridržavao dogovora sa Kolegijuma o nastavku sednice već su se javljali i ukazivali na kršenje poslovnika što je dovelo do prekida sednice i njeno zakazivanje za ponedeljak.

Predlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, rekao je u raspravi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Predstavljajući Predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu, a obezbeđeno je zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.

Ministar je rekao da se nada da će parlament podržati taj zakonski predlog jer on predstavlja prvi korak i temelj za stabilizaciju kompletne ekonomske politike u Srbiji. Uređenje javnih finansija nije dovoljno za izlazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome, rekao je Dinkić.

On je naveo da će, zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biti 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 odsto BDP-a.

To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini, dodao je Dinkić.

Predloženi Budžet za 2013. godinu neće podržati poslanici Demokratske stranke jer je "neprimeren situaciji, nema reformski pristup i teret krize prebacuje na građane".

Poslanici DS-a Mirko Cvetković i Božidar Đelić su na zajedničkoj konferenciji u parlamentu istakli da predloženim budžetom nisu predviđene uštede, da vlast računa na povećanje inflacije, što će dovesti do pada životnog standarda građana, čime je teret krize prebačen na stanovništvo.

"U ovom budžetu ne postoji reformski pristup, nema ušteda čak ni od ukidanja neposrednih agencija kako je najavljivano. Jedino je planiran porast raznih poreza i računa se sa visokom inflacijom koja će obezvrediti standard stanovništva", rekao je Mirko Cvetković.

Božidar Đelić rekao je da će pad kupovne moći u narednoj godini dostići 12 odsto, a možda i više ukoliko dinar ne bude stabilan.

"U budžetu nije predviđen nijedan dinar za 'Sartid' u Smederevu, a zakinuta je i Vojvodina i njeni građani za 9,6 milijardi dinara kada su u septembru usvojene izmene zakona o budžetskom sistemu", rekao je Đelić.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da je Predlog budžeta za 2013. godinu realan odgovor na ekonomske i socijalne probleme i da nije ni politička, ni ekonomska proklamacija, jer ima precizno definisane praktične ciljeve.

Milićević je novinarima u parlamentu rekao da budžet za narednu godinu, pored definisanih ciljeva, ima i praktičnu i realnu politiku, koja će imati pozitivne efekte realizacije.

Opoziciona Demokratska stranka Srbije najavila je da neće podržati predlog državnog budžeta za 2013, ako ne budu usvojeni amandmani koje je ta stranka podnela.

Poslanik DSS-a Nenad Popović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da su u predloženom Budžetu prihodi precenjeni, a rashodi potcenjeni. Popović je pohvalio to što je Budžet došao u Skupštinu na vreme i što se u njemu kapitalne investicije sada mogu planirati na tri godine.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je predloženi Budžet za 2013. godinu predizborni budžet aktuelne vladajuće koalicije koji neće izdržati ni šest meseci i cena koju vladajuća koalicija plaća da bi nastavila da vlada.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da je jedino pozitivno to što je svima jasno da je situacija neizdrživa i naveo mnoštvo kritika na račun predloženog Zakona o budžetu, ističući da Vlada planira da kupi glasove birača, jer planira da izdvoji mnogo sredstava za subvencije.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov najavila je da ta poslanička grupa neće podržati Budžet za 2013. godinu, ukoliko se izdvajanja za Vojvodinu ne povećaju u skladu sa Ustavom, jer je, kako kaže, Predlogom budžeta pokrajina uskraćena za 32 milijarde dinara.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je u Skupštini izjavio da ta stranka neće glasati za predloženi Budžet Srbije za 2013. godinu, ako ne budu usvojeni amandmani Skupštine Vojvodine.

Poslanik SDPS-a Ivan Bauer rekao je da će ta stranka podržati predloženi budžet, koji posmatra kao niz nužnih, u velikoj meri iznuđenih kompromisa koji su u teškoj situaciji bili neohodni.

Poslanik Žika Gojković iz poslaničke grupe SPO-DHSS rekao je da je Budžet ambiciozno zamišljen, ali da će biti teško da bude ostvaren u smislu prihoda i deficita.

Prema Predlogu zakona o budžetu za iduću godinu koji je Vlada dostavila Skupštini Srbije, ekonomska i fiskalna politika u 2013. godini biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Procenjuje se da će stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

Umeren ekonomski rast u 2013. godini očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Fiskalna konsolidacija u celini u 2013. zasniva se na poreskoj reformi, ograničenom rastu plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, uštedama kroz sprovođenje reformi, te povećanje efikasnosti javnog sektora.

Planirani prihodi republičkog budžeta iznose 956,44 milijarde dinara, a rashodi 1.078,32 milijarde, navodi se u Predlogu zakona o budžetu. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, krajnji rok za usvajanje Budžeta je 15. decembar.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvit prekinuo raspravu o budžetu

Izvor: medio.rs, 23.Nov.2012

Beograd -- Rasprava o predlogu republičkog budžeta za 2013. je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak. Razlog prekida je "sporni" tvit ministra Mlađana Dinkića.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.