Skupština o finansijskim zakonima

Izvor: RTS, 18.Sep.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o finansijskim zakonima

Cilj paketa zakona za fiskalnu konsolidaciju je da se trajno zaustavi rast budžetskog deficita, rekao obrazlažući zakonske predloge ministar Mlađan Dinkić. Novim rešenjima predviđa se i ukidanje 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

19.45 - Smanjenje poreza i doprinosa na zarade trenutno nije moguće, ali će se to uraditi tokom mandata vlade, najavio ministar Dinkić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
19.10 - Ova vlada će biti mnogo disciplnovanija od prethodne, istakao Mlađan Dinkić. Merama vlade predviđeno ukidanje samo 10 do 15 odsto parafiskalnih nameta, tvrdi lider LDP-a Čedomir Jovanović.

18.10 - Mlađan Dinkić odgovara na kritike poslanika opozicije.

16.10 - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić obrazlaže poslanicima paket finansijskih zakona.

15.25 - Počela sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu rebalans budžeta za 2012. godinu. Na početku sednice, poslanička pitanja. 

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju paket zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, među kojima i Predlog rebalansa budžeta. Novim rešenjima predviđa se i ukidanje 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Današnji dan na Odboru za finansije obeležila je i polemika sadašnjeg i bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića i Mirka Cvetkovića o visini javnog duga Srbije.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je u parlamentu da je cilj paketa zakona za fiskalnu konsolidaciju da se trajno zaustavi rast budžetskog deficita.

Predstavljajući set od 24 zakona, Dinkić je naglasio da je to samo prva faza fiskalne konsolidacije i da će time biti stvoreni uslovi da se budžetski deficit u narednoj godini najpre svede na četiri odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, sa budžetom za 2013. godinu biće predložen dodatni paket mera koji će u narednoj godinu budžetski deficit oboriti na 3,5 odsto BDP-a, što je neophodno da bi se zaustavio rast javnog duga.

Kako je naveo, cilj je da se u narednim nedeljama donese srednjoročni plan strukturnih reformi koje treba da omoguće smanjenje budžetskog deficita sa sadašnjih rekordnih sedam odsto na 3,5 odsto u 2013, 1,9 odsto u 2014, jedan odsto u 2015. godini i dovođenje budžeta u ravnotežu u 2016. godini.

"Kada se smanjuje deficit to nije jednostavno, ali ako se ne smanji, država dolazi u opasnost da bankrotira", rekao je Dinkić.

Dinkić je napomenuo da je trenutno javni dug Srbije oko 56 odsto BDP-a, do kraja godine porašće na 60 odsto, nastaviće da raste zbog zaduživanja za pokrivanje deficita, da bi njegov rast bio zaustavljen tek u 2014. godini.

Dinkić je najavio da će Zakon o budžetskom sistemu omogućiti da se zapuše mnoge rupe u budžetu, a ukinuće se i sopstveni prihodi, osim za fakultete i druge obrazovne institucije.

Sprečavanje grčkog scenarija

Dinkić najavljuje da će biti ukinuto 138 parafiskalnih nameta i dodao da će od toga koristi imati 300.000 preduzetnika i malih preduzeća i da će ukupni efekat rasterećenja biti 10 milijardi dinara. Prema rečima Dinkića, takse i naknade više neće moći da se određuju kao procenat prihoda već će biti u fiksnom iznosu.

Odlučeno je da rast plata u javnom sektoru i penzija bude ograničen na dva odsto u oktobru ove i u aprilu sledeće godine, naveo je ministar i naglasio da je danas počela isplata pomoći penzionerima sa primanjima ispod 15.000 dinara.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava će kontrolisati i neregistrovana preduzeća. Država će plaćati penale odnosno zatezne kamate ako kasni u vraćanju PDV-a privredi.

Povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto će povećati budžetske prihode za 35 milijardi dinara u 2013. godini, rekao je Dinkić i podsetio da stopa PDV-a na osnovne životne namirnice ostaje osam odsto.

Kako je napomenuo ministar, generalno nije dobro ukidati PDV na hranu i opremu za bebe, jer bi od toga profitirali trgovci, pa će biti predloženo da se vraća PDV u iznosu od 70.000 dinara roditeljima čija ukupna mesečna primanja ne prelaze 80.000 dinara, a imovina nije vrednija od 200.000 evra.

Kritike opozicije

Za opoziciju, mere ministra Dinkića dovešće do nezaposlenosti i još većeg haosa u srpskoj ekonomiji. Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović kritikovao je paket finansijskih zakona, istakavši da je ministar Dinkić izuzetno odgovoran za rast javnog duga Srbije.

Prema njegovim rečima, sve što je Dinkić rekao tokom današnje sednice učvrstilo je stav LDP-a da vlada treba da povuče zahtev za rebalans budžeta, jer će, kako je ocenio, rezultat izostati.

"Mere koje predlaže Vlada su nedovoljne. Mi smo zemlja u kojoj najviše raste javni dug. Oni koji su nam pre četiri godine govorili da je kriza šansa sad se ovde pojavljuju kao ljudi koji su prespavali četiri godine nesvesni odgovornosti koja je pratila njihovu nezainteresovanost", naveo je lider LDP-a.

Komentarišući najave ukidanja agencija i regulatornih tela, poslanik DS-a Milica Delević navodi da će Evropskoj komisiji, kada bude davala ocenu o Srbiji, biti interesantna neophodnost postojanja nezavisnih tela jer to predviđaju pravne tekovine EU.

Kao primere Delevićeva navodi Agenciju za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nukleranu bezbednost i tela koja konkurišu za projekte EU ili u koje je EU donacijama već uložila značajna sredstva.

Republički rebalans sprečava da se izvede računica koliko će prihoda pripasti severnoj pokrajini, ocena je Saveza vojvođanskih Mađara.

"Te izmene će u budućnosti onemogućiti da se izračuna koliko Vojvodini uopšte pripada, što je protivno Ustavu Srbije. Ustav kaže da je budžet Vojvodine najmanje sedam odsto od budžeta Republike. Zbog toga smo predložili amandman da metodologija računanja ostane ona stara", kaže Balint Pastor iz SVM-a.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, ukupno je 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Na dnevnom redu sednice biće između ostalog i izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Takođe, poslanici će raspravljati i o zaštiti od jonizujućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, šumama, stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na početku sednice, parlament je konstatovao prestanak mandata četvorici poslanika - Zoranu Mašiću i Milosavu Miličkoviću iz SNS-a i Bošku Ničiću i Nebojši Zdravkoviću iz URS-a, koji su podneli ostavke na poslaničke mandate zbog nespojivosti funkcija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić predstavio paket zakona za konsolidaciju

Izvor: Akter, 18.Sep.2012

Cilj paketa zakona za fiskalnu konsolidaciju koji je predložila Vlada Srbije jeste da se trajno zaustavi rast budžetskog deficita Srbije, izjavio je ministar finansija Mlađan Dinkić

Nastavak na Akter...

Dinkić najavio smanjenje poreza na plate

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Sep.2012

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je u utorak uveče smanjenje poreza i doprinosa na zarade, ali nije rekao kada će to biti učinjeno. "Ne možemo uraditi to u ovome trenutku, jer ne bismo mogli da zaustavimo rast deficita i javnog duga. Očekujem da će se to uraditi tokom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.