Đurašković negirao sve optužbe

Izvor: RTS, 04.Mar.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurašković negirao sve optužbe

Suđenje vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima za malverzacije u putarskim preduzećima nastavljeno je iznošenjem odbrane okrivljenih pred Specijalnim sudom u Beogradu.
Optuženima se sudi za zloupotrebe u preduzeću za proizvodnju maziva FAM iz Kruševca, putarskim firmama i utaju poreza, podseća Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prvooptuženi u tom postupku Milo Đurašković negirao je sve tačke optužnice kojima se tereti za zloupotrebu u putarskim preduzećima, naglasivši da je sve radio po zakonu i bez namere da ošteti te firme.
"Odgovorno tvrdim da nije postojao dogovor sa ostalim optuženima da se oštete putarska preduzeća, niti da se iznesu sredstva iz njih kako bih ja stekao korist. Sve opisane radnje u optužnici su dozvoljenje i deo su pozitivnog poslovanja privrednog društva", rekao je Đurašković.
Optuženi je detaljno negirao sve tačke optužnice, a odgovarao je i na pitanje advokata, kao i optuženog Miroslava Miškovića sa kojim je bio partner u "Preduzeću za puteve Niš" (PZP Niš) koje je bilo u sastavu "Nibens grupe".
Mišković je tražio da mu Đurašković objasni zašto 2007. godine dobit od 32 miliona evra nije podeljena između njih dvojice i šta misli o optužbama Tužilaštva da su ušli u posao sa putarskim preduzećima kako bi ih uništili.
"Tačno je da je napravljena dobit koja je na moj predlog ostavljena "Nibens grupi", zato što je strategija bila da se ta grupa razvija i po tom dokazu stav Tužilaštva je potpuno netačan, jer nismo ušli u ovu branšu da je iscrpimo, naprotiv hteli smo da je razvijemo", odgovorio je Đurašković.
Mišković, koji je bio partner sa Đuraškovićem u "Preduzeću za puteve Niš2, postavio je i niz pitanja koja se odnose na njegovu odluku da se povuče iz vlasništva u tom preduzeću 2008. godine.
Po optužnici, Mišković se povukao iz tog preduzeća na nezakonit način, jer je protivno Zakonu o tržištu hartija od vrednosti, kontrolisanom prodajom akcija, veštački povećana njihova cena sa 3.300 dinara na 8.780,54 dinara.
Nakon toga, Đurašković kupuje akcije u vlasništvu Miškovića i to tako što je podigao kredit kod "Unikredit banke" od 25 miliona evra, za šta su garantovala putarska preduzeća.
"Taj kredit je bio veoma povoljan, kamata je bila dva, tri odsto, a putarska preduzeća nisu ni dinara dala za taj kredit, već su to bile pozajmice", kazao je Đurašković i dodao da je za obezbeđenje tog kredita dao i ličnu menicu.
Potom je Đuraškoviću postavljao pitanja i branilac Miškovića, advokat Zdenko Tomanović koga je između ostalog zanimalo, da li je tačno da je ruski biznismen Oleg Deripaska u leto 2007. godine hteo da kupi "Nibens grupu" za više od 220 miliona evra. "Da, to je tačno", kazao je Đurašković i istakao da mu je Mišković savetovao da se korporacija proda, ali da on nije imao uticaj na njegovu konačnu odluku.
Upitan da li je neko iz vlasti vršio pritisak na njega da proda "Nibens grupu" ruskom biznismenuu, Đurašković je odgovorio da je jedan od njegovih izvršnih direktora dobio poruku da bilo bilo dobro da se taj posao realizuje.
"Za izvršnu vlast to bi bio dobar potez, da takav čovek dođe u Srbiju, i direktor "Puteva Beograd" Slobodan Jovanović mi je rekao da mu je tadašnji ministar Mlađan Dinkić poslao jasnu poruku da "Nibens" treba prodati Olegu", rekao je optuženi.
Đurašković je tokom iznošenja odbrane više puta ponovio da je "Nibens" uspešno poslovao, da su putarske firme bila "zdrava preduzeća" i da su ona otišla u stečaj onog trenutka kada je on uhapšen 2011. godine.
Kao dokaz da je dobro poslovao, on je naveo i da su tri preduzeća iz Vranja, Niša i Kragujevca, koja su bila u dirigovanoj blokadi, 2012. godine prodata domaćoj i bugarskoj kompaniji za oko 11 miliona evra.
Đurašković je juče detaljno izneo odbranu povodom optužbi za zloupotrebe u kruševačkoj fabrici maziva "FAM", a danas je završio davanje iskaza.
U spojenom postupku za zloupotrebe u "FAM" i putarskim preduzećima tereti se 15 osoba.
Miroslav Mišković je osmi optuženi u spojenom postupku, tako da će on iznositi odbranu tek kada završe optuženi za zloupotrebe u "FAM-u".
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.