Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika"

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da premijer Aleksandar Vučić treba da ode na komemoraciju u Srebrenicu 11. jula, ali i da prestane da podržava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 - Premijer Vučić bi trebalo da jasno i javno kaže da ne podržava politiku režima Milorada Dodika koja podrazumeva pretnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << BiH - rekao je Veber u intervjuu za Danas.

Prema rečima Vebera, to bi otvorilo put da Srbi u BiH dobiju političke predstavnike koji će im omogućiti da vode normalan, pristojan život i put ka procesu dogovora građana i naroda BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, do dogovora o novom ustavno-institucionalnom uređenju države koji će zadovoljiti potrebe svih građana.

Upitan kako vidi ponašanje Srbije u odnosu na britanski predlog rezolucije u UN o Srebrenici, Veber kaže da ga ocenjuje kao "očekivano kompromisno rešenje između starih nacionalističkih uverenja Vučića i Nikolića iz devedesetih godina, te savremene političke orijentacije ka EU-integraciji".

Prema njegovim rečima, tekst najvećim delom već predstavlja depolitizaciju, tj. potpunu relativizaciju ratnih zločina i genocida u Srebrenici i političke odgovornosti, osim u jednom jedinom delu - u insistiranju na pojmu genocida kao pravnoj kategoriji.

- No pokazalo se ono očekivano - da i Vučić i Nikolić kao i najveći deo društva u Srbiji i u Republici Srpskoj (kao i u široj regiji) i dalje "genocid" isključivo razumijevaju kao ideološku, ne pravnu kategoriju. Da ironija bude veća - ta ideološka percepcija "genocida" se razvila u socijalističkom sistemu Jugoslavije - rekao je on.

Veber smatra da Vučić treba da ode u Srebrenicu, makar da se suoči sa rezultatima politike koju je i sam svojevremeno zastupao.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.