Suspendovan glavni tužilac BiH Goran Salihović

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovan glavni tužilac BiH Goran Salihović

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović suspendovan je sa te dužnosti do okončanja disciplinskog postupka, koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja, saopštio je Visoki savet sudstva i tužilaštva (VSTV). Salihović najavljuje da će se žaliti. Gordana Tadić glavni tužilac BiH do okončanja postupka protiv Salihovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U saopštenju stoji da je odluka o Salihovićevoj suspenziji donesena na zahtev Disciplinske komisije, koja deluje pri VSTV-u, a na osnovu toga što je utvrđeno da postoje elementi nezakonitog postupanja glavnog tužioca u dosadašnjem radu.

Odluka o suspenziji je privremena mera do okončanja postupka ispitivanja Salihovićeve odgovornosti.
Reč je o slučaju koji doseže do samih političkih vrhova u BiH, jer je postupak protiv Salihovića pokrenut nakon navoda u medijima da je on preko posrednika predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odavao podatke o toku istraga koje su protiv njega pokrenute u državnom tužilaštvu zbog sumnji u finansijske malverzacije, tvrdi Hina.
Jedan od posrednika, prema pisanju medija, bio je novinar Mato Đaković, koji se privatno sastajao sa Salihovićem, a potom podatke koje je od njega dobijao prenosio Dodiku.
Dokaz su telefonski razgovori koje je prisluškivala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a jedan od njih dospeo je do medija. U njemu se jasno čuje Đaković kako Dodiku prenosi što mu je Salihović kazao o istragama koje se odnose na poslovanje "Bobar banke" i "Pavlović banke".
Nakon što su objavljeni ti razgovori, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno je optužio Salihovića za opstruisanje istraga, ističući kako je nužna njegova smena ukoliko se želi nastaviti borba protiv političke korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.
"Informacije su preko Salihovića curile 'drugoj strani' i to putem jednog novinara RTRS-a ljudima koji su bili obuhvaćeni istragom. Tu su još osobe iz 'Bobar banke'. Time što je uradio Salihović nije zaslužio da ostane ni dan više na toj poziciji", izjavio je u avgustu Mektić kvalifikujući Salihovića kao "glavnog mešetara u državi".
Salihović je, međutim, rekao u ponedeljak da je disciplinski postupak protiv njega pokrenut kao osveta zbog istrage koju je pokrenuo protiv Dodika zbog organizovanja neustavnog referenduma u RS.
"Sve je to montaža", izjavio je tada Salihović.
Salihović je na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan 2012. godine, a pre toga je obavljao dužnost predsednika Opštinskog suda u Sarajevu. Na mesto glavnog tužioca, čiji je zadatak istraga o ratnim zločinima ali i najsloženiji slučajevi organizovanog kriminala, nasledio je Milorada Barašina, koji je takođe smenjen nakon što je otkriveno da se tajno sastajao s osobama osuđenim za teška krivična dela.
Salihović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH naveo da je njegova suspenzija "pravosudni-državni udar" i najavio žalbu.
"Želim istaći da ću koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se sazna istina. U ovome svemu, nisam bitan ja kao Goran Salihović ili glavni tužilac, radi se o zaštiti vladavine prava i sprečavanju pravosudno-državnog udara", naveo je Salihović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zbog referenduma suspendovan glavni tužilac BiH

Izvor: OkRadio.rs, 28.Sep.2016

Banjaluka -- Disciplinska komisija Visokog tužilačkog i sudskog saveta suspendovala je glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, prenele su banjalučke Nezavisne novine. Pozivajući se na nezvanične informacije, Nezavisne navode da se očekuje da se ova pravosudna institucija oglasi saopštenjem...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.