Srpska treba snažno da brani autonomiju od stranog intervencionizma

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpska treba snažno da brani autonomiju od stranog intervencionizma"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da međunarodni faktor neće odustati od intervencionizma u BiH i da Srpska ne treba da naseda na priče o dalekim perspektivama, već da nastavi da snažno brani svoju autonomiju, Ustav i ustavna rešenja u BiH vezana za Republiku.

Dodik je naglasio da se iz izjava američkog ambasadora u BiH Morin Kormak i pomoćnika zamenika američkog državnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Evropu i Aziju Brajana Hojta Jia na jučerašnjem brifingu u Sarajevu vidi da se u BiH neće odustati od intervencionizma.

On je rekao da su Kormakova i Ji, govoreći o Dejtonskom sporazumu na jučerašnjem brifingu, namerno izostavili činjenicu da je to međunarodni ugovor i da nigde nisu pomenuli gde se krši Dejton, ni u jednoj odredbi, ni Ustavu, ni bilo kojem relevantnom zakonskom okviru.

Prema njegovim rečima, danas postoji uverenje da su SAD veoma ponosne na Dejtonski ugovor i da zato sada začuđuje da su u poslednje vreme, samo za naivne, došle do izražaja javno iskazane potrebe menjanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog Ustava.

On je dodao da se najveće kršenje Ustava desilo pod patronatom međunarodne zajednice, koja je vršila i podržavala pravno i političko nasilje visokih predstavnika.

- Sada bi tvrdnjama olako datim o kršenju Dejtona htjeli da sačuvaju ta antidemokratska, anticivilzacijska i antipravna ponašanja. Visoki predstavnik je masovno kršio Dejtonski sporazum i kao takav bio je podržan od većine zemalja koje su činile Savet za provođenje mira i razumljivo je da te iste zemlje sada kao fetiš brane bilo kakvo pokretanje pitanja nepravnog ponašanja visokog predstavnika", dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, činjenica je da BiH ni 20 godina nakon rata nije uspela da napravi zajednički konsenzus oko ustava, niti se nazire da bi to mogla da učini u budućnosti.

Predsednik Srpske u izjavi Srni ističe da se nijedna zemlja ne može napraviti na silu, pa ni BiH, bez obzira kakva sila stajala iza nje, možda čak i SAD.

Dodik je napomenuo da bi Dejtonski sporazum trebalo da bude najveće političko i pravno nasleđe SAD, te napomenuo da je u Ustavu BiH korigovano i prilagođeno ustavno rešenje SAD.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srpska treba snažno da brani svoju autonomiju

Izvor: Cafe.ba, 05.Sep.2015

BANJALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da međunarodni faktor neće odustati od intervencionizma u BiH i da Srpska ne treba da nasjeda na priče o dalekim perspektivama, već da nastavi da snažno brani svoju autonomiju, Ustav i ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku...Dodik...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.