Srbija da ima i poslanike iz RS

Izvor: B92, 30.Jul.2014, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija da ima i poslanike iz RS"

Beograd -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Republike Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice.

Dodik je nedavno dobio pasoš Srbije, a u intervju za list "Danas" podseća da je tražio trajnu liberalizaciju dodele pasoša Srbije, jer Srbi u RS žele državljanstvo Srbije. On kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procedure, ali misli da treba da bude još brža.

“Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom”, kaže Dodik i dodaje da uvek “oseća muku kad putuje s pasošem BiH”.

“Kad odem negde s pasošem BiH, uvek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gde su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta”, navodi on.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost da učestvujete na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik ističe da je primarno državnjanin RS, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu poslanika za hrvatske zajednice van matice.

“Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banjaluci vidite bilborde sa kandidatima za predsednika. Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare. Ne vidim zašto Srbija ne bi krenula u promenu izbornog zakonodavstva, da omogući kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu”, smatra Dodik.

Predsednik RS ne veruje da će istraga za ratne zločine nad kosovskim Srbima koju predvodi Klint Viljamson rezultirati podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija - zbog toga što, prema njegovom mišljenju, do sada nije bilo dovoljno angažovanja i zbog protoka vremena.

Dodik ističe da je jedina novost u Vilijamsonovom izveštaju predstavljenom u ponedeljak ”priznanje sa tako visokog mesta da postoje osnovane sumnje da je bilo trgovine organima“ kosovskih Srba.

“Očigledno da ima dokaza i da ih je bilo. I Dik Marti je dokaze imao, ali je bio sprečen da sprovede istragu, imala ih je i Karla del Ponte. Mnogim Srbima se sudilo na osnovu kolektivne odgovornosti. Osuđena je Biljana Plavšić, koja nije imala nikakve veze sa zločinima, ali je bila rukovodilac. A sada (u slučaju OVK) treba da se zgrnu ogromni dokazi”, primećuje on.

Dodik ocenjuje da će Zapad sve više nastojati da omekša srpsku stranu, da bi u jednom, najtežem momentu, za punopravno članstvo u EU zatražio priznanje Kosova.

“Neće dati članstvo bez obzira na reforme koje Srbija pokazuje. Mislim da je i akterima u Srbiji jasno da će to biti traženo bez obzira na to što Kosovo nije priznala cela EU i što sama krši svoje principe. Kako objasniti da EU radi na sporazumu o Stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a pet zemalja EU nije priznalo Kosovo? Igre velikih su jasne. Ponekad meni nije jasno šta im je toliki interes... Danas sam osetio muku u stomaku kad sam čitao kako Šreder kaže da se kaje što je 1999. podržao bombardovanje”, kaže on.

Predsednik RS ocenjuje, s druge strane, ocenjuje da je EU heterogena kada je reč o Rusiji i eventualnim pritiscima na Srbiju u vezi sa odnosima sa Moskvom.

“Rusija ima pravo na odbranu svojih nacionalnih interesa. Ako su Francuzi mogli na nekim dalekim destinacijama, u Libiji na primer, da brane svoje interese, zašto Rusija da ne brani svoj narod kojeg je nekoliko desetina miliona tamo? U svakom slučaju, želi se postaviti izazov Srbiji. Mislim da njenom rukovodstvu nije nimalo lako. Licemerje nekih važnih ambasadora koji traže priznanje Ukrajine sa Krimom, a Kosovo je eklatantan primer drugačije politike, govori o dvoličnosti velikih sila. Uveren sam da Srbija neće Rusiji uvesti bilo kakve sankcije i prikloniti se Zapadu. Kriza u Ukrajini će proći, a sankcije Srbije u Rusiji ne bi bile zaboravljene. Za Srbiju bi bio luksuz da uvede sankcije prijateljskoj zemlji kakva je Rusija”, smatra Dodik.

Kada je reč o konfliktu u pojasu Gaze, poznato je da RS ima razvijene odnose sa Izraelom, te Dodik ne krije da je prvi rekao da “Izrael ima pravo da se brani, da se odupre terorističkim napadima”.

“Bio sam prvi ko je to izgovorio, kasnije smo mogli da čujemo Obamu, Merkelovu i druge lidere koji su upotrebili istu frazu... Naravno, saosećam i pogađaju me scene stradanja na obe strane. Govorio sam da mir treba postići što pre. Izrael s nama razvija vrlo prijateljske odnose. RS i Izrael su u sličnom okruženju. Mi sa okruženjem iz Sarajeva imamo gotovo identičan problem, naravno nema raketa i sukoba, to je prošlost. Homogenizacija muslimanskog življa se dešava. Izetbegovićeva izjava da muslimani moraju da budu jaki pa će ih uvažavati poruka je i za nas. Izrael nam je saveznik i prijatelj koji nas uvažava”, poručuje Dodik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Srbija treba da ima i poslanike iz RS

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2014, 09:21

BEOGRAD - Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice..."Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom", rekao je Dodik za beogradski list...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.