Sećanja na stradanje i progon Srba u Oluji

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanja na stradanje i progon Srba u "Oluji"

Srbija prvi put obeležava Dan sećanja na stradanje i progon Srba centralnom državnom manifestacijom kod Sremske Rače. "Oluja" je tragedija biblijskih razmera, poručio je patrijarh Irinej. Premijer Vučić: Srbija više neće da krije da je "Oluja" bio zločin. Srbija je učinila mnogo da bude utočište prognanima, onima koji su plaćali cenu Jugoslavije, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Skup, koji se održava na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je proterano 250.000 Srba, a više hiljada ubijeno ili nestalo, počeo je simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači.

Vučić i Dodik su u reku spustili vence u znak sećanja na sve stradale Srbe. Intonirane su himne Republike Srpske i Srbije.
Na platou pored mosta parastos za sve stradale služio je patrijarh srpski Irinej.
"Došli smo da se Gospodu pomolimo i da se setimo stradalih koji su, bežeći prema majci Srbiji, završili svoje živote bez grobova, čiji broj samo Gospod zna. Sećamo se našeg naroda koji je proteran iz svojih domova u kojima su vekovima živeli", rekao je patrijarh Irinej.
Prema njegovim rečima, oni su sve to morali napustiti i otići, a gde drugde, nego ka majci Srbiji.
"Broj onih koji su otišli je veliki, kažu, 250.000, ali ako imamo u vidu sela koja su ostala bez srpskog življa, taj broj je sigurno veći", naveo je patrijarh i dodao da su tragediju biblijskih razmera doživeli Jevreji, Jermeni, a odmah iza njih i mi Srbi.
Patrijarh Irinej kaže da su zločin činila naša braća po veri, a jedina krivica proteranog naroda je što su bili Srbi pravoslavne vere.
"Krivica im je pripisana još 1941. godine, a najtragičnije je što to stradanje nije došlo od nekog nepoznatog već od naše braće", rekao je patrijarh Irinej. Poručio je da Srbi nisu genocidan narod, ali da su narod koji je mnogo postradao.
Prema njegovim rečima, slika Srba kao genocidnog naroda u svetu je pogrešna i želja je da se ona ispravi.
Vučić: Zločin se mora oprostiti, ali ne i zaboraviti
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija više neće da krije da je "Oluja" bio zločin, poručivši onima koji pogrom slave dva dana, zašto to ne čine šest dana i šest noći kako bi mogli da svakoga koga su proterali pojedinačno proslave.
"Teško je naći tužniji dan u novijoj srpskoj istoriji. Krajišnici ne sakrivajte svoju gnev i ljutnju i prema nama da li smo mogli da pomognemo više", rekao je Vučić.
Premijer je rekao da sa Hrvatskom želimo mir, ali da se zločin mora oprostiti, ali ne sme zaboraviti.
On je dodao da je danas previše teško za velike reči i pomenuo imena nekih od prognanih i rekao da su oni deo strašne statistike od više od 250.000 imena koji su ubijeni, proterani pre 20 godina, avgusta 1995. godine. 
"Imena proteranih se mogu ispisati na 4.000 stranica, a njihova imena se mogu izgovarati šest dana i šest noći. Zašto ne slavite svakog koga ste proterali", upitao je premijer i dodao da nismo verovali da je bilo ko sposoban da takvo čišćenje sprovede u delo.
"Snaga naših suza i sveća biće jača od njihovih tenkova. To ne radimo zato što smo slabi već zato što smo jaki i to nećemo da krijemo. Ne znam zašto je Srbija do sada to krila i ćutala. Mi smo zločine koje su neki Srbi počinili priznali, mi ih ne slavimo, a 'Oluje' treba da se stide neki drugi", naveo je premijer.
Vučić je rekao da danas Srbija ima snage da kaže šta je bila "Oluja" – to je bio zločin, to je bilo etničko čišćenje.
"Rat jeste gotov i lepo su to napisali u Zagrebu, ali Srbija neće da zaboravi svoje žrtve i svoj narod", kaže Vučić. Premijer je rekao da niko ne može da vrati mrtve i ne može da smanji bol, ali da Srbija može i hoće da se niko prema Krajišnicima ne ponaša kao prema tuđima.
"Od Srbije ćemo napraviti zemlju kojom ćete se ponositi. Biće dovoljno jaka da, dok drugi slave, ponosno vikne: 'To je bio zločin'", rekao je Vučić.
"Poštovaćemo sve, ali i svaku našu žrtvu. Dobro došli naši Srbi, naši Krajišnici, dobro došli svojoj kući. Stigli ste u vašu Srbiju. Živeli Krajišnici, živela Srpska, živela Srbija", zaključio je Vučić.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se okupljenima, istakao je da je ovaj dan određen kao Dan sećanja na progon Srba ma gde se on desio, a da je najupečatljiviji progon Srba tokom akcije "Oluje".

"Ovo je Dan sećanja na mnoge nedužne ljude koji su tada, i ne znajući šta se dešava, krenuli ovim putem, ovim mostom koji je bio znak slobode, mira, Srbije, spokojstva i sigurnog bega od smrti. Republika Srpska tih dana je pružala što je mogla da dȃ utočište mnogima. Ovaj most je most susretanja, istine, a istina je bila da su mnogi morali da napuste svoje kuće i krenu put Srbije", istakao je Dodik.
Naveo je da mnogi od prognanih ranije nisu bili u Srbiji, ali da su znali da će, kada pređu ovaj most, biti sigurni.
"Srbija je mnogo učinila da bude utočište prognanima, onima koji su plaćali cenu Jugoslavije", istakao je Milorad Dodik.
Dodao je da je Republika Srpska zagledana u Srbiju ne zato što je voli, već zato što je doživljava kao deo svog nacionalnog bića.
"Ovo okupljanje je simbol našeg zajedništava i vapaj da se obezbedi mir na ovim prostorima. Danas naši napori moraju da budu usmereni ka miru, saradnji, okrenutosti ka evropskim vrednostima, ali mi možemo da prihvatimo Evropu kada ona prihvati ono što se zove Republika Srpska", poručio je Dodik.
Izvođenjem pesme Ovo je Srbija završena je centralna državna manifestacija u Sremskoj Rači kojoj su prisustvovali i članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Najveći stradalnici u regionu su Srbi

Izvor: Blic, 05.Avg.2015

Srbija i RS prvi put obeležavaju Dan sećanja na stradanje i progon Srba, jer moramo podvući da su Srbi na prostoru bivše Jugoslavije najveći stradalnici...Ovo u razgovoru za „EuroBlic” kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...Kako objašnjava, u RS ima oko 56.000 izbeglih iz Hrvatske,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.