Salkiću nakon sudara, za koji krivi Dodika, vraćen službeni vozač

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salkiću nakon sudara, za koji krivi Dodika, vraćen službeni vozač

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić optužio je predsednika RS Milorada Dodika da je odgovoran jer je on, kao potpredsednik, “onemogućen da vrši ustavnu funkciju i da se bori za interese Bošnjaka i svih drugih građana ovog entiteta”.

Salkić kaže da je nedavno imao lakšu saobraćajnu nezgodu nedaleko od Zvornika, a za to je okrivio Dodika.

- Tom prilikom on je lično upravljao službenim vozilom, s obzirom da je predsednik ovog entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milorad Dodik od 2014. godine Salkiću uskratio pravo na vozača, iako on na to formalno ima pravo. Tek nakon saobraćajne nesreće, strahujući od zakonskih posledica, iz administracije predsednika Republike Srpske potpredsedniku Salkiću dodelili su vozača - saopšteno je danas iz Salkićevog kabineta.

U saopštenju se optužuje Kabinet predsednika Dodika da od 2014. godine “čini sve da onemogući rad potpredsedniku iz reda bošnjačkog naroda, sprečivši ga da oformi svoj kabinet i da deluje kako bi, u skladu sa Ustavom, zastupao prava Bošnjaka, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u ovom entitetu”.

- Poslednji incident desio se u sredu 21. marta 2017. kada je Kabinet predsednika odbio da finansira posetu potpredsednika Salkića Nemačkoj, gde je trebao na poziv bosanskohercegovačke dijaspore održati nekoliko tribina o trenutnoj političkoj situaciji, te predstaviti projekte razvoja i investicija u povratničkim zajednicama - navodi se u saopštenju.

- Situacija je dostigla vrhunac, jer je moj život doveden u pitanje. Doveden je u pitanje opstanak 200.000 Bošnjaka u Republici Srpskoj, a sve to zbog sistema kojim upravlja Milorad Dodik, vodeći se pre svega mržnjom i najtežim oblikom nacionalizma, umesto konstruktivnim delovanjem na dobrobit svih građana ovoga entiteta - navodi Salkić.

- Ovih dana boravim u Nemačkoj i razgovaram sa potencijalnim investitorima, koji žele ulagati u mesta povratka u entitetu Republika Srpska. I pored toga, Dodikov režim je rekao da moram sam da finansirati takav put, dok se za njegove milionske izdatke, sumnjivo utrošene za još sumnjivija lobiranja po svetu izdvajaju milioni. Imamo primer da su milioni potrošeni za lobiranje u Americi, a dobili smo samo za rezultat Dodikov dolazak na crnu listu. Dobili smo neviđenu sramotu, koju svi treba da trpimo - kaže Salkić.

On Dodika optužuje da vodi “politiku aparthejda, mržnje, šovinizma i najtežih oblika nacionalizma“.

-Ta politika vodi ovaj entitet u sunovrat. Nažalost, kao potpredsednik nisam u mogućnosti da bilo šta preduzmem, iako 200.000 Bošnjaka to traži od mene, ali i veliki broj Srba koji svakodnevno šalju pisma i traže susrete - rekao je Salkić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.