Sankcije Dodiku: Pet zemalja EU prati Amerikance

Izvor: Mondo, 17.Jan.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije Dodiku: Pet zemalja EU prati Amerikance

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije predsedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku!

Foto: MONDO, Vedran Ševčuk

To je večeras potvrdio američki Stejt department, a na svojoj stranici objavila je Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC).

Foto: Printscreen

"Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pretnju suverenitetu i teritorijanom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Džon Smit, vršilac direktor OFAC-a, prenosi Rojters. On je dodao da "današnja odluka podvlači posvećenost SAD Dejtonskom sporazumu", dodao je on.

Predsednik Republike Srpske obratiće se sutra javnosti, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Dodikovo ime pojavilo se večeras na sajtu i američkog ministarstva finansija.

Foto: Printscreen/treasury.gov

Kako MONDO saznaje, putem Amerikanaca mogle bi da krenu i neke evropske zemlje, među kojima je i Nemačka.

Ambasadori pet evropskih zemalja, uključujući i Nemačku dobili su instrukcije da će njihove države u ovakvim stvarima pratiti Amerikance. Nešto slično je rečeno i ambasadoru EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku. To još uvek ne mora ništa da znači, jer u ovakvim slučajevima se odlučuje različito, u zavisnosti od toga koja osoba je na udaru, ali nije nerealna mogućnost da Miloradu Dodiku bude zabranjeno putovanje i blokirana imovina i u još nekim zemljama mimo SAD-a. To bi već bio ozbiljan udarac”, tvrde naši diplomatski izvori.

Dodik se ovim povodom kratko danas oglasio i to dok još nije bila potvrđena informacija da su mu uvedene sankcije.

"Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna, jer nijedan zvanični dokument još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto", rekao je Dodik.

Ovim povodom oglasio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da nije realno da Srbija uvede sankcije Dodiku.

Inače, Dodik je već otkazao put u SAD, na inauguraciju izabranog predsednika Donalda Trampa, jer mu Ambasada SAD u Sarajevu nije izdala najpre diplomatsku, a potom i građansku vizu.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a situacija je eskalirala nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Dodik je nedavno izjavio da su pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak od njega zahtevali da ne objavljuje rezultate referenduma, kao i da se pojavi pred Tužilaštvom BiH kao osumnjičeni zbog održavanja referenduma.

On je dodao da je od njega traženo i da povuče inicijativu o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH, po kojem bi iz tog suda trebalo da se eliminišu strane sudije, kao i da njegova stranka SNSD povuče delove Deklaracije usvojene na Saboru 25. aprila 2015, kojima je najavljen referendum o samostalnosti RS 2018. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.