Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Avg.2015, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rača: Sećanje na srpske žrtve "Oluje"

U Sremskoj Rači večeras je održana srpska državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice početka hrvatske vojne akcije "Oluja" u kojoj je iz Hrvatske, prema podacima srpskih vlasti, izbeglo više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba.

Ceremonija je počela simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Sremskoj Rači, mestu u koje su najpre kročile nepregledne kolone izbeglica.

Nakon susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Vučić i Dodik su simbolično u reku spustili vence. Na ceremoniji se okupilo više hiljada građana, ministri u Vladi, kao i predstavnici parlamenta.

Parastos žrtvama Oluje služio je patrijarh Srpske paravoslavne crkve Irinej.

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora, ministra Aleksandara Vulina, 5. avgust obeležavaće se kao Dan sećanja i narednih godina, i to će biti uneto u zakon.

Vlada je apelovala na gradjane da 5. avgusta u podne zastanu i uz sirene i crkvena zvona odaju poštu Srbima stradalim pre 20. godina.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ: Etničko čišćenje i besmisleni pokolj srpskog naroda

Izvor: Danas, 04.Avg.2015

- Polaganjem venaca sa mosta na graničnom prelazu Sremska Rača između Srbije i Bosne i Hercegovine sinoć je počelo obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba iz Hrvatske. U toj akciji je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba. Vence sa mosta u reku...

Nastavak na Danas...

Srbija tuguje i seća se "Oluje" (FOTO+VIDEO)

Izvor: Mondo, 05.Avg.2015, 07:55

Prva državna ceremonija povodom Dana sećanja na stradanje i progon Srba u operaciji "Oluja" održana je u Sremskoj Rači. Govorili predsednik Republike Srpske, premijer Srbije i Đurđica Popović, devojka iz kolone...Centralna manifestacija počela je simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.