Putin dao podršku Dodiku za odcepljenje Republike Srpske?

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin dao podršku Dodiku za odcepljenje Republike Srpske?

Bodo Veber, nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana, nedavno je napisao da je postojao ozbiljan plan o pokušaju da se odcepi Republika Srpska od BiH i pripoji Srbiji, po uzoru na ono što se dogodilo s Krimom i Rusijom. Navodno, za to je Dodik imao rusku podršku, ali ne i podršku Beograda.

U regionalnoj javnosti je privukla pažnju vaša izjava da je Milorad Dodik pripremao odcepljenje Republike Srpske, ali da je to srpski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aleksandar Vučić spriječio.

- Sve što znamo o tome mi smo objavili, dakle da je prema zapadnim diplomatskim izvorima u kontekstu ruske aneksije Krima predsednik RS-a Dodik kontaktirao s premijerom Vučićem tražeći njegovu podršku za preduzimanje konkretnih koraka ka secesiji Republike Srpske, da je Dodik insistirao da ima rusku podršku za taj poduhvat i da je Vučić to odbio da podrži, pa je sve ostalo na tome.

Mogu jedino da vam analitički kažem da Beogradu nije u interesu eskalacija nacionalističkih konflikata u BiH.

Da li se slažete s tezom da se Srbija nametnula kao novi lider regije nakon nedavnog sastanka premijera s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel? Zašto se to dogodilo? I zašto je Nemačka zainteresovana da bude evropski lider prema zapadnom Balkanu? Zašto je Angela Merkel sazvala premijere u Berlin?

- Ne slažem se. Pre bih rekao da konferencija i uloga koja je bila namenjena albanskom premijeru Ediju Rami dovela do kraja hrvatsko-srpske borbe oko nekog virtualnog regionalnog. I Srbija, ali i Hrvatska u sadašnjosti su suočene s ogromnim strukturalnim političkim i ekonomskim problemima na unutrašnjem planu, a i dalje nose teret iz nedavne prošlosti, pa ni jednoj ni drugoj ne koristi ta priča. Čini mi se da smo s konferencijom ušli u jednu fazu u kojoj ćemo manje pričati o regionalnom liderstvu, a više o regionalnoj saradnji. Nemačka nije svesno izabrala ulogu evropskog lidera, ona je silom prilika najjača ekonomska zemlja EU, a na Kosovu je pre tri godine kroz konflikt na severu zemlje bila uvučena u vodeću ulogu u rešavanju konflikta Srbije i Kosova. A s odgovornošću rastu i obaveze, što mislim da je dobro i za regiju i za politiku Evropske unije u regiji.

Koje su veze između ukrajinske krize i zapadnog Balkana? Može li Republika Srpska biti novi Krim i kako to da se zaustavi?

- Rusija je godinama nastojala da iskoristi vakuume koje su Evropska unija i SAD stvorili u regiji, najviše zbog slabosti zapadne politike. Neočekivanim konfliktom između Zapada i Rusije raste potencijalni rizik u regiji.

Nezavisnost RS-a nije moguća, ni u bliskoj ni u nekoj daljoj budućnosti - treba samo da se podetimo da je i u slučaju Kosova čak “otac srpskog nacionalizma” Dobrica Ćosić pre smrti priznao kraj takvih priča. Ali je zato dugogodišnja politika u BiH koja počiva na takvoj nemogućoj politici potencijalno opasna i autodestruktivna.

Je li moguće da je Dodik imao rusku podršku za secesijske ideje kako bi se otvorilo novo krizno žarište?

- Opet spekulacija - u trenutku aneksije Krima nismo videli da Putin ide na veliku eskalaciju, on konfliktu pristupa vrlo dozirano. Uz to, zašto bi počeo u RS-u, a ne, recimo, u Moldaviji ili Gruziji?

Bosni i Hercegovini predstoje izbori. Što će oni doneti? Kako BiH može da se izvuče iz situacije da bude “zemlja slučaj”?

- U BiH političke elite su nakon poslednjih izbora ušle u jednu potpuno iracionalnu političku dinamiku u kojoj su se praktično svi politički, stranački akteri najmanje dva do tri puta diskreditovali. Zato je pred biračima nemoguć izbor pa je teško predvideti ishod.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin dao podršku Dodiku za otcepljenje Republike Srpske?

Izvor: Blic, 16.Sep.2014

Bodo Veber, nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana, nedavno je napisao da je postojao ozbiljan plan o pokušaju da se odcepi Republika Srpska od BiH i pripoji Srbiji, po uzoru na ono što se dogodilo s Krimom i Rusijom. Navodno, za to je Dodik imao rusku podršku,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.