Picula: Nacionalna politika u BiH bez kredita

Izvor: RTS, 20.Okt.2014, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Picula: Nacionalna politika u BiH bez kredita

Nacionalna politika u BiH više nema kredita kao ranije, smatra Tonino Picula, socijaldemokratski poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske, koji se zalaže da se BiH što pre pomeri od Dejtona prema Briselu.

Tonino Picula je ocenio da predsedniku RS Miloradu Dodiku „nije pomoglo ni sastajanje sa crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim zvaničnicima", prenosi Tanjug.

"To mu nije donelo rezultat na izborima koji je očekivao. Pluralizam pomalo ulazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u nacionalne pore. Ali, dok god je dejtonski sistem ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će na kraju glavninu procesa činiti reciklaža, i zato se on mora menjati", rekao je Picula, predsednik nedavno ustanovljene EP Delegacije za odnose s Kosovom i BiH.

Picula ocenjuje da bi sistem u BiH generalno trebalo promeniti.

"Dejton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inicijativu kojom bi se u BiH ustanovila evropska demokratija, s prosperitetnijom ekonomijom", ocenio je Picula.

U razgovoru za Dnevni avaz rekao je i da bi vlasti u BiH trebalo što pre da se formiraju.

Podsetio je da se posle prošlih izbora, 2010. godine, 18 meseci ništa nije dešavalo, a ni dve i po godine posle toga.

Kako dodaje, brzo formiranje vlasti i naznaka da bi ona mogla biti "nešto drugačija", u Briselu bi bilo protumačeno kao podsticaj EU da se odlučnije angažuje, što bi se i desilo.

BiH treba novi Ustav, a inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobednicima, a medijacijom i dobrim uslugama spolja, mogu da se rešavaju neki problemi, rekao je evropski poslanik, koji misli da pobednici na BiH izborima nemaju više vremena i moraju brzo da pokažu konkretne pomake nabolje.

Najavio je da će, čim vlast bude izabrana, Brisel pomoći BiH, "poslati fakture, ako bude trebalo, s njima će doći i medijatori, jer je EU prirodan ambijent BiH i logično je da zatražite i dobijete pomoć".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.