Oduzimanje kasarne u Han Pijesku izazvalo žestoke reakcije: Odluke Ustavnog suda BiH usmerene protiv Srpske

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimanje kasarne u Han Pijesku izazvalo žestoke reakcije: Odluke Ustavnog suda BiH usmerene protiv Srpske

Predsednik RS, Milorad Dodik, ocenio je da je Ustavni sud BiH potvrdio da je reč o političkom, a ne pravosudnom telu zaduženom za zaštitu ustavnog poretka.

On je napomenuo da odbijanje apelacije Pravobranilaštva RS protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH, samo jedna u nizu odluka koja je politički dirigovana i usmerena protiv RS.

- Ne postoji zakon koji kaže da BiH ima imovinu, te prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tome ne postoji nijedan pravni osnov za knjiženje bilo koje lokacije ili objekta na BiH -  rekao je Dodik. On je naglasio da odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire i u temelje Dejtonskog sporazuma, te smatra da je i stav srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića, doprineo da jedna ovakva skandalozna odluka bude donesena.

- Ivanić je javno zagovarao aktivaciju MAP, to jeste približavanje BiH NATO, za šta je uslov upravo bilo knjiženje vojne imovine. Iako u javnosti govori da će BiH pratiti stav Srbije u vezi sa pristupanjem NATO, Ivanić se na nekim važnim mestima u svetu zalaže upravo za ubrzavanje tog puta - rekao je predsednik Srpske.

On je pozvao Ivanića da učini sve da pitanje imovine vrati na dogovor lidera iz 2012. godine i da spreči praksu suda kojom se otima imovina RS.

Premijerka Srpske, Željka Cvijanović, poručuje da je na delu otimačina teritorije RS, te da je to sinhronizovana akcija, koja dolazi sa nivoa BiH i iz kuhinje delova međunarodne zajednice, usmerena na razvlašćivanje Srpske.

Potpredsednik NS RS, Nenad Stevandić, rekao je da odluka Ustavnog suda BiH, neće biti ni prva ni poslednja nesprovedena odluka ovog suda.

On je rekao da se ovakvim odlukama pokušava izazvati nova kriza i da se Srpska za nešto ponovo optuži.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove poručuju  da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava RS.

Ćeman: Neosnovana apelacija RS

Ustavni sud BiH je doneo je Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS u vezi sa knjiženjem vojne imovine, potvrdio je predsednik ove pravosudne institucije Mirsad Ćeman.

On je izjavio da je apelacija RS odbijena kao neosnovana na plenarnoj sednici Ustavnog suda BiH, koja je održana 6. jula.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.