Novi auto-put: Evo kuda bi prolazio

Izvor: B92, 08.Dec.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi auto-put: Evo kuda bi prolazio

Beograd -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Oni su razgovarali i o izgradnji auto-puta koji bi bolje povezao Srbiju sa RS.

"Taj auto-put bi išao iz Srbije preko granice na Rači ili nekom drugom mestu ka Bijeljini i dalje ka Brčkom, kako bi se vezao u narednom periodu sa trasom auto-puta od Banjaluke do Bjeljine”, rekao je Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka s premijerom Vučićem.

Dodik je istakao da bi to bila najbolja putna veza Srbije sa RS.

On je podsetio da je ranije ove godine otvorena trasa auto-puta od Prnjavora do Doboja u dužini od 36 km i da je ostalo da se završi još 36 km auto-puta od Prnjavora do Banjaluke, dodajući da bi to trebalo da bude završeno do kraja naredne godine ili najkasnije na proleće 2018.

"To je značajna trasa od 72 km auto-puta koji bi približio u privrednom i svakom drugom pogledu RS Srbiji”, naveo je Dodik.

Predsednik RS je kazao da je s Vučićem imao redovan sastanak i konstultacije na komjima je najviše bilo reči o infratrukturnim projektima, te da sve ide u najboljem redu.

Dodik je rekao je pomenuo gradnju mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca ističući da su otklonjeni neki zastoji koji su pre ličili na ozbiljan problem.

On je dodao da će taj most biti u dogledno vreme završen.

Dodik je rekao će program pomoći Vlade Srbije Srebrenici biti nastavljen u "novim uslovima".

"Evo i premijer Vučić mi je potvrdio da Srbija ostaje privržena svojoj odluci za donaciju Srebrenici. Tamo je novi načelnik Mladen Grujičić iz reda srpskog naroda i sa više poštenja će moći da se upotrebe ta sredstva. Pošto je ranija lokalna vlast pokušala da ih zloupotrebi”, naglasio je Dodik.

Vlada Srbije je donirala Srebrenici pet miliona evra, od čega su dva miliona uplaćena za budžetsku podršku, dok je ostalo namenjeno infrastrukturnim projektima.

Vlada Srbije će pomoći da se kompletno i suštinski promeni način života i poimanja same Srebrenice”, rekao je Dodik.

"Gledamo na Srbiju kao matičnu zemlju za koju želimo da bude jaka i dobra, želimo rast moći Srbije u svim segmentima, jer to čini i našu poziciju boljom. Politika Srbije je uvek bila politika poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sto je podrazumevalo uvažavanje BiH, ali nikada Srbija nije išla izvan nacionalnih interesa RS”, naveo je Dodik.

On je rekao da je to i danas rečeno na sastanku sa Vučićem, kao i svaki put kada o tome razgovaraju.

"Mi ćemo u narednih desetak dana zajedno učestvovati na jednom skupu u Srbiji sa ljudima sa kojima će razgovarati o aktuelnim pitanjma”, najavio je Dodik.

On kaže da je konstelacija odnosa na globalnom i reigonalnom planu drugačija i da je to prilika za etabliranje pravih razvojnih i mirovnih koncepcija za koje se Srbija, inače, zalaže već duže vreme.

Dodik je dodao da RS nastoji da očuva svoja stečena pravo i Dejtonski mirovni sporazum.

Kako je rekao, na sastanku je bilo reči i o narastajućim opasnostima od globalnog terorizma koji ima snažno uporište i logističku podršku, ljudsku i materijalnu, a najviše u Federaciji BiH.

"Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da će rasplet te situacije, koji se zove Islamska država, u BiH vratiti značajan broj onih koji su na toj strani bili, a koji imaju značajan teroristički potencijal”, smatra Dodik.

On je rekao da je vidljivo da bošnjačke političke i bezbednosne strukture tome ne pridaju značaj, a verovatno im “daju neku skrivenu logistiku o kojoj moramo da vodimo računa”.

"I to sam preneo Vučiću”, rekao je Dodik.

Na sastanku se razgovaralo i o stanju javnih finansija u RS, kaže Dodik i dodaje da će RS 2016. završiti stabilno i da očekuje privredni rast od tri odsto.

On je dodao da RS ima povećane javne prihode na stavkama direktnih i indirektnih poreza blizu 100 miliona konvertibilnih maraka, što je omogućilo da tekući deficit bude anuliran.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.