(Ne)mirna Bosna

Izvor: RTS, 31.Maj.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)mirna Bosna

Pogoršanje političkih prilika, međunacionalnih odnosa u BiH, ali i opasnost od urušavanja Republike Srpske – o tome se danas razgovaralo u Beogradu. Gosti predsednika i premijera bili su predsednik Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH. Republika Srpska nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, rekao je njen predsednik Milorad Dodik, koji od Srbije očekuje da iza nje stane. Predsednik Nikolić kaže da Srbija godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regiona, ali da nema uvek punu podršku susednih zemalja.
Da je Balkan mekani stomak Evrope, gde je ona najranjivija, svojevremeno je govorio Čerčil. Danas se opet motri na krhku stabilnost poluostrva. O ugroženoj stabilnosti Republike Srpske unutar BiH premijeru Vučiću je govorio predsednik Srpske Milorad Dodik.

"Republika Srpska nije bila lišena opasnosti da nestane, a danas je očigledno jedno izrazito vreme da ta opasnost postoji. Idem sa sastanka s Aleksandrom Vučićem, gde sam preneo da očekujem od Srbije da stane iza RS u svim okolnostima, imam poverenje da će se to i desiti", kaže Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. 
Dodik navodi sa kakvim se zahtevima suočavao.
"Da se promeni ime RS, da se bira jedan predsednik na nivou BiH a po pravilu bi to uvek bio musliman i zato ova borba i oko popisa, pa je traženo da se Sarajevu prepusti policija, kad sam sve to odbijao – uvek mi je bilo prećeno", kaže Dodik. 
Premijer Vučić je istakao da su mir i stabilnost vitalni interesi srpskog naroda, ma gde on živeo, kao i da će Srbija uvek insistirati na opstanku i boljoj budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj, kao i na dobrim i prijateljskim odnosima sa BiH u celini. 
Iako politički na različitim stanovištima, ovaj put sa istom porukom kao i Dodik kod premijera Vučića došao je Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH.
Trojno predsedništvo, koje bi trebalo odluke da donosi konsenzusom, u poslednje vreme nije jedinstveno u stavovima koje svaki od članova iznosi javno. Tako je Bakir Izetbegović Republiku Srpsku nazvao paradržavom i optužio ju je za progon Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata.
"Sve je počelo nepotrebnim pismom kardinala Puljića patrijarhu Irineju, nakon toga usledila je izjava Komarice, nakon toga neprimereno obraćanje reisa koji je Srbe nazvao vlasima i rekao – glasajte inače puškama ćete morati da se borite za svoju slobodu... Čitav niz stvari, posebno odluka o popisu", kaže Mladen Ivanić.
Zbog svega toga, Ivanić očekuje uskoro i sastanak sa Dodikom, koji pak očekuje da se RS brani i u Sarajevu, ne samo u Banjaluci.
"Mi možemo i treba bolje da sarađujemo. I mi sarađujemo i isto mislimo, jedina razlika je u metodi kako doći do tog cilja, ali kad budemo ovako ugroženi, treba imati jedinstven stav", kaže Ivanić.
Premijer Vučić je zahvalio Ivaniću na odgovornom postupanju u zaštiti vitalnih interesa, kako Bosne i Hercegovine, tako i srpskog naroda u njoj. I njemu je rekao da "Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali ne može i neće nikada ostaviti na cedilu srpski narod u BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.