Linta podržao pismo Dodika generalnom sekretaru UN-a

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta podržao pismo Dodika generalnom sekretaru UN-a

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podžao je pismo predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-Munu, a u kome je izneo optužbe na rad pravosudnih organa BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Linta je u saopštenju ocenio da su sud i Tužilaštvo BiH etnički motivisani i da imaju dvostruke standarde u suđenjima za ratne zločine - daleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strože za Srbe, a daleko blaže za Bošnjake.

Kako navodi, oko 60 odsto od ukupnog broja optuženih su Srbi, a čak 80 odsto kazni izrečene su licima srpske nacionalnosti.

- To jasno pokazuje da pravosudne institucije BiH nisu nezavisne ni profesionalne već u funkciji bošnjačkih političara i dela međunarodne zajendice koji zastupaju apsurdnu tezu da su Srbi zločinci, a Bošnjaci isključivo žrtve koji su tobože vodili pravedan rat - navodi se u saopštenju.

Linta smatra i da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine treba da zatraži pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv pripadnika vojnog vrha Armije BiH koji, kako kaže, nisu ništa preduzeli da spreče zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i nisu kaznili počinioce navedenih zločina.

Kako se navodi, pored toga, srpsko tužilaštvo treba da aktivno radi na punoj primeni Protokola o saradnji sa Tužilaštvom BiH o saradnji u progonu počinalaca kričnih dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koji je potpisan početkom 2013. godine.

On smatra da ''bez aktivne uloge srpskog Tužilaštva za ratne zločine postoji orpavdana bojazan da će naredbodavci zločina nad Srbima na području BiH ostati na slobodi i da će se nastaviti politika nipodaštavanja srpskih žrtava''.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u propratnom pismu, poslatom uz izveštaj RS Savetu bezbednosti UN u kojem RS daje svoje viđanje stanja u RS i BiH, tvrdi da je "tužilaštvo BiH zloupotrebilo krivično pravosuđe i smenilo direktora SIPA".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.