Još bez dogovora o novoj Vladi RS

Izvor: B92, 31.Okt.2014, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez dogovora o novoj Vladi RS

Lideri aktuelne vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, izjavili su posle sastanka da imaju većinu u Skupštini RS.

Oni su dodali da će o formiranju nove Vlade razgovore nastaviti u utorak, u Brčkom.

Tada će se razgovarati o pojedinačnim funkcijama i željama članica koalicije.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milorad Dodik rekao je da će koalicija SNSD sa Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP) "nastaviti da radi na očuvanju stabilne institucionalne snage" RS.

Predsednik SP Petar Djokić rekao je da su političke okolnosti u RS posle izbora "nešto izmenjene", ali nije objasnio kako bi to moglo da utiče na opredeljenje socijalista, niti je komentarisao jučerašnju Dodikovu izjavu da socijalisti treba da idu sa opozicionim Savezom za promene, ako žele mesto premijera.

U javnosti se spekuliše da je opozicioni Savez za promene ponudio socijalistima premijersko mesto ako podrže taj politički blok i omoguće mu formiranje parlamentarne većine i nove Vlade RS.

Lider DNS Marko Pavić smatra da aktuelna vladajuća koalicija može nastaviti saradnju i ubuduće, ali nije otkrio da li će ključne pozicije u RS biti uslov da DNS podrži SNSD.

On je rekao da odgovornost podjednako mora da bude podeljna na sve tri članice koalicije.

Srpska demokratska stranka (SDS) je danas obavila prve zvanične konsultacije sa Strankom demokratske akcije (SDA) o formiranju nove vlasti u RS.

SDA, odnosno koalicija "Domovina" na čijem je čelu, u parlamentu RS osvojila je pet mandata.

Savez za promene tvrdi da aktuelna vladajuća koalicija u RS nema potrebnu skupštinsku većinu za formiranje nove Vlade RS, te da se može desiti da sadašnja opozicija formira novu entitetsku vlast.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.