Izetbegović: Dodik već deceniju slabi BiH, a SDA ga zaustavlja

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Dodik već deceniju slabi BiH, a SDA ga zaustavlja

Predsednik SDA Bakir Izetbegović na današnjem skupu u Sarajevu povodom obeležavanja 27 godina postojanja ove stranke izneo je niz optužbe na račun bošnjačkih političara iz drugih stranaka, HDZ BiH i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je naveo da bošnjački političari ji je, između ostalog, sadržavao evropsku klauzulu po kojoj bi se svi zakoni, koji su potrebni da se usvoje i parlamentarci nisu pratili SDA 2006. godine kada je trebalo usvojiti aprilski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << paket ustavnih promena ko na putu BiH ka EU, usvajali isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Propuštena je i šansa da se usvoji reforma policije koja je nudila jedinstvenu policijsku strukturu na celoj teritoriji BiH - kaže Izetbegović.

On je optužio bošnjačke političare iz drugih stranaka da su blokirali te procese, preneli su federalni mediji.

- Hazarderski su odigrali na sve ili ništa i dobili ništa- rekao je on, navodeći da je nakon toga usledilo usporavanje reformi, sve slabiji angažman međunarodne zajednice i ofanziva politike Republike Srpske oličena u nastupima predsjednika Dodika.

Prema njegovom mišljenju, pritisak na SDA raste i čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva.

- Izmišljaju se greške, ne priznaju uspesi, i što je posebno opasno za kompletnu BiH, ne dozvoljava se ispunjavanje ciljeva od kojih zavise i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu za postizanje njihovih štetnih ciljeva... - rekao je Izetbegović, tvrdeći da Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, a da SDA zaustavlja i slabi Dodika.

Na skupu povodom obilježavanja godišnjice postojanja SDA, on je kritikovao i HDZ BiH, navodeći da su dobili sve pozicije u skladu sa rezultatima izbora 2014. i sa konstitutivnosti naroda, ali da njima to nije bilo dovoljno.

- HDZ, odnosno HNS je odlučio da radi na reviziji istorije te pokušava da Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu predstavi u pozitivnom svetlu, a HVO pozicionira kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vreme zagovara novu federalizaciju, mada se više nema šta 'federalizovati' u FBiH. Iskušavaju se šanse da se ipak formira treći entitet, koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve opštine sa hrvatskom većinom u FBiH - rekao je Izetbegović.

On je dodao da SDA neće pristati na ovakve podele, naročito ako su na etničkom principu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.