Gašenje Banke Srpske nije uslov MMF

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gašenje Banke Srpske nije uslov MMF"

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da gašenje Banke Srpske nije glavni uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi kreditni aranžman sa BiH.

Kako prenosi poslovni portal Capilal.ba, Dodik je rekao da je MMF "na neki način, prihvatio da se Banka Srpske rekonstruiše, ali uz uslov da se javni novac ne ubrizgava više u tu banku".

On je kazao i da će Vlada RS i Narodna skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RS doneti odluku u kojoj će biti navedeno da se sredstva dobijena od MMF neće koristiti za te potrebe.

"U tom pravcu smo postigli dogovor", kazao je Dodik i dodao da će Banka Srpske, sve dok je u državnom vlasništvu, biti banka samo po imenu, ali da se ne sme se baviti bankarskim poslovima.

Prema njegovim rečima, ova banka će se baviti samo naplatom već plasiranih kredita i prikupljanjem sredstava od prodaje imovine, a da će u međuvremenu pokušati naći i nekog strateškog partnera.

"Banka neće nastaviti bankarske poslove, neće se baviti konkretnim bankarskim operacijama, i zato je neophodno da se u dogledno vreme ona privatizuje i da se eventualno uspostavi i ta funkcija", istakao je Dodik.

Banka Srpske nastala je od propale Balkan Investment Banke, nakon što je RS preuzela i dokapitalizovala je sa 30 miliona evra.

Banka Srpske nastavila je loše da posluje i pre nekoliko meseci Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u tu banku i zatvorila sve njene poslovnice.

Govoreći o imenovanju novih direktora na čelo Investiciono-razvojne banke (IRB) i Agencije za bankarstvo, čije su direktorke Snežana Vujinić i Slavica Injac u kućnom pritvoru zbog afere "Bobar banka", Dodik je izjavio da veruje da će one nastaviti svoj posao, uprkos istragama koje protiv njih vodi Tužilaštvo BiH.

"To je obična ujdurma i nameštena priča. Nema ništa u njihovom radu što bi se označilo kao kršenje zakona. Radile su svoj posao i radiće ga i ubuduće. Ništa im ne mogu dokazati da su radile protivzakonito. Tu nema prekršaja. Tužilaštvo je politički motivisano i podleglo je zahtevima opozicije iz RS", ocenio je on.

Predsednik RS je kazao i da neće biti spajanja entitetskih agencija za bankarstvo u jednu državnu agenciju, ističući da to nije bio uslov MMF-a niti je o tome razgovarano.

171

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Da li MMF ima veliki uslov za RS?

Izvor: B92, 22.Apr.2016

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da gašenje Banke Srpske nije glavni uslov MMF-a za novi kreditni aranžman sa BiH...Kako prenosi poslovni portal Capilal.ba, Dodik je rekao da je MMF "na neki način, prihvatio da se Banka Srpske rekonstruiše, ali uz uslov da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.