Dolaskom Trampa na vlast: Bolji dani za Republiku Srpsku (kolumna)

Izvor: BKTV News, 23.Jan.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolaskom Trampa na vlast: Bolji dani za Republiku Srpsku (kolumna)

Milorad Dodik je već dugo "trn u oku" svim dosadašnjim ambasadorima SAD u BiH.

Do sada su razmatrane opcije političkog prevrata u Republici Srpskoj i zavođenja vanrednih mera u organizaciji vlasti u Sarajevu, naravno, uz svesrdnu pomoć ambasade SAD i admnistratora, odnosno Visokog predstavnika Valentina Incka.

Spremili su Dodiku prvo izolaciju, pa onda kompromitaciju, a zatim može da očekuje političke atake opozicije uz medijsku satanizaciju i kriminalizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sve do svrgavanja s vlasti i novih izbora u RS. Navodno zameranje Dodiku zbog izjava u vezi sa eventualnom realizacijom referenduma o samostalnosti RS je samo motiv. Osnovni cilj je urušavanje vlasti u Banja Luci, ali i vršenje pritiska na zvanični Beograd da se distancira od Milorada Dodika.

Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama. Ova mera sada već bivše administracije SAD je na neki način i ispunjenje zahteva Izetbegovićeve strukture u BiH da se Dodik stavi pod međunarodni pritisak, i da bude izopšten i izolovan.

To će se brzo preneti na institucije u Republici Srpskoj, a onda se planira izazivanje političkih i socijalnih protesta uz zahteve za odstupanje Dodika s vlasti. Očekuje se reakcija nove administracije Donlada Trampa. Tako je na političkoj sceni BiH otvoren pravi politički "hladni rat" Sarajeva i Banja Luke, uz podgrejavanje situacije vlasti u Zagrebu i "balansiranja" vlasti u Beogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da ne namerava da uvodi sankcije Republici Srpskoj. Predsednik Vlade Srbije se sada nalazi pred velikim iskušenjima da analizira tonove Brisela i Vašingtona oko Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika. Sankcije koje sada trpi Milorad Dodik objektivno nisu namenjene samo njemu, već predstavljaju ozbiljan politički pritisak kako na Republiku Srpsku, tako i na Srbiju koja je garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

Sada, kada je kormilo moćne američke imperije u rukama Donalda Trampa treba očekivati da će se generalno spoljna politika SAD promeniti. Iz svega onoga što je Tramp govorio i što je već počeo da čini vidi se da će se više posvetiti unutrašnjim problemima SAD. Ukoliko je novi američki predsednik čovek od reči, SAD više neće igrati ulogu "svetskog policajca", što znači da dolaze bolji dani i za Republiku Srpsku. U prilog tome ide i pozivnica koju je dobio Milorad Dodik da prisustvuje inauguralnoj svečanosti u Vašingtonu. Na žalost Obamina administracija je to osujetila, što deluje kao očajnički potez apsolutnog gubitnika.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.