Dodik položio zakletvu

Izvor: RTS, 24.Nov.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik položio zakletvu

U Banjaluci je konstituisan novi saziv republičkog parlamenta, a njemu će u naredne četiri godine predsedavati Nedeljko Čubrilović. Na svečanoj sednici zakletvu je položio novi-stari predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik je najavio je da će do kraja sedmice imenovati mandatara za sastav nove Vlade RS.

Na unutrašnjem planu, predsedniku Miloradu Dodiku prioritet je ekonomska stabilnost Republike Srpske, jačanje domaće privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niz reformi koje će promeniti poslovno okruženje i privući strane investitore, javlja reporter RTS-a iz Banjaluke.

Posebno će insistirati na reformi pravosuđa bez koje, kaže, nema ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije. Upravo je to istakao kao najvećeg neprijatelja Repbulike Srpske.

Na regionalnom planu, najznačajnija mu je saradnja sa Srbijom koja je, kaže, na zavidnom nivou, a nastojaće da u svim oblastima bude unapređena.

Na međunarodnom planu, cilj Republike Srpske je put ka Evropskoj uniji.

Neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom, koju vidi kao važnog partnera. Zato je uvođenje sankcija Rusiji nešto o čemu neće razgovarati.

Interesantno je što je rekao da Republika Srpska nema nijedan problem sa Sjedinjenim Državama, zahvalan je za podršku koju pružaju, a da su problemi proteklih godina bili pojedine diplomate koje su, kaže, iznosile ozbiljne neistine.

"Republika Srpska nije samo politički organizovana zajednica da bi neko u njoj bio vlast ili opozicija, ona je naše životno opredeljenje", rekao je Dodik.

"Zato očekujem od svih nas, od buduće vlade, da zajedno budemo garancija sitrajnosti i neuništivosti RS kao demokratski uređene zajednice svih njenih ljudi i građana koji ovde žive, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", dodao je Dodik.

Prema zakonu, u roku od 10 dana predsednik Republike Srpske treba da saopšti ko će biti novi mandatar. Posle toga počinje da teče i zakonski rok od 40 dana za sastav nove vlade.

Spekuliše se da bi na čelu nove vlade ponovo mogla da bude Željka Cvijanović. Ipak ćemo sačekati nekoliko dana u kojima će predsednik Republike obaviti konsultacije sa predstavnicima svih političkih partija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.