Dodik i Ivanić: Izetbegovićeva izjava je nevaspitana

Izvor: RTS, 30.Maj.2016, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i Ivanić: Izetbegovićeva izjava je nevaspitana

Izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kojom je Republiku Srpsku nazvao paradržavom i optužio je za progon Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata, izazvala je žestoke reakcije predsednika RS Milorada Dodika i srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji su ocenili da Izetbegovićeva izjava nije incident, ali je nevaspitana.
Sarajevo je tokom proteklog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vikenda, naime, okupilo lidere svih država jugoistočne Evrope, a na skupu koji je održan u okviru procesa Brdo-Brioni zaključeno je da bez stabilnosti regiona nema napretka, dok je na političkim liderima da preuzmu odgovornost i kreiraju stabilan politički ambijent.
 
U zajedničkoj izjavi politički lideri jugoistočne Evrope saglasili su se da treba zaboraviti retoriku koja vraća u prošlost i okrenuti se ka budućnosti, ali već na konferenciji za novinare bošnjački lider Bakir Izetbegović, opravdavajući izjavu biskupa Franje Komarice, koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom, Republiku Srpsku nazvao je paradržavom.
Izetbegović je rekao i da mu nije jasno zašto se napada i proziva biskup Komarica i zašto neki traže njegovo izvinjenje, ali i upitao da li se može dati neko drugo poređenje za ono što su Bošnjaci i Hrvati doživeli u Banjaluci.
"Iz tog grada su sistematski odstranjeni Hrvati i Bošnjaci. Nazovite to kako god hoćete, poredite to sa Blajburgom ili nečim drugim, ali ljudi su sistematski od strane države isterani iz svojih domova, iz Banjaluke. Šesnaest džamija je u organizaciji države, odnosno tadašnje paradržave, srušeno. Sada je problem nešto što je rekao Komarica", kazao je Izetbegović, koji trenutno predsedava Predsedništvu BiH.

Milorad Dodik je, naime, ocenio da je Izetbegovićev istup još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou BiH odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi.
Smatra da ponašanje Izetbegovića nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave u vezi sa onim što je u "Islamskoj deklaraciji" zapisao njegov otac i za šta se borio, a borio se protiv ravnopravnosti i ostanka Srba u BiH.
"To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović. Očito je da je na sceni zloupotreba zajedničkih institucija, poput Predsedništva BiH odakle Izetbegović plasira isključivo bošnjačke stavove", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Da je reč o zloupotrebi institucija BiH, kaže predsednik Srpske, govori i činjenica da je na sarajevskom Samitu, čiji je domaćin bilo Predsedništvo BiH, prisustvovao i Hašim Tači, samozvani premijer Kosova, koje BiH nije priznala.

Mladen Ivanić je rekao da je, nažalost, mnogo događaja u poslednja dva meseca u BiH koji vraćaju u devedesete godine i stvaraju negativnu atmosferu.
"Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku, na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimereno i nevaspitano je odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao, mogao je videti da se na mudriji način može slično reći", izjavio je Ivanić.
Na to se ponovo oglasio Izetbegović rekavši da je iznenađen Ivanićevom reakcijom.
"Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenju džamija u Banjaluci ili moje pravo da govorim o tome", rekao je Izetbegović za sarajevski Dnevni avaz.
On je dodao da nikada ni od koga nije tražio dozvolu da kaže ono što misli i da javnost to dobro zna.
"Neću prećutati zločine i neću istinu gurati pod tepih da ugodim bilo kome", rekao je Izetbegović.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OŠTRE REČI Izetbegović: RS je paradžava; Dodik i Ivanić: Neprimerena i nevaspitana izjava

Izvor: Blic, 30.Maj.2016

Izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kojom je RS nazvao paradržavom i optužio je za progon Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata, izazvala je žestoke reakcije predsednika RS Milorada Dodika i srpskog člana Predsednisdništva BiH Mladena Ivanića, koji su ocenili da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.