Dodik dobio poziv za saslušanje, neće u Sarajevo

Izvor: Mondo, 28.Sep.2016, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik dobio poziv za saslušanje, neće u Sarajevo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u Palama da je jutros dobio poziv za saslušanje od Tužilaštva BiH zbog održavanja referenduma o Danu Republike Srpske.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dodik je ponovio da će se odazvati pozivu i da je spreman da da izjavu Tužilaštvu BiH, ali u nekoj od pravosudnih institucija Srpske. Ponovo je istakao da u Sarajevo neće ići.

Predsednik Srpske je juče novinarima u Banjaluci rekao da u Sarajevo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije spreman da ode nakon izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji mu je predvideo sudbinu Gadafija i Sadama.

Osvrnuvši se na odluku o privremenoj suspenziji glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, Dodik je rekao da to govori o tome koliko su pravosuđe i tužilaštvo u BiH podložni raznim političkim uticajima, pre svih, Izetbegovićeve SDA.

On je naglasio da SDA, uticajem na pravosuđe, pokušava da sve modelira u skladu sa svojim željama.

"Sada stranci naravno ćute, sad im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar", rekao je Dodik komentarišući odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH o suspenziji Salihović.

Predsednik Srpske je potvrdio da je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa ocenom ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituisan u skladu sa Ustavom posle izbora 2014.

Kada je reč o apelaciji koja se odnosi na 1. mart - "dan nezavisnosti BiH", Dodik je objasnio da je potrebno da se ispune tehnički uslovi, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Treba da se okupe ljudi koji žive na prostoru cele Republike, verovatno sutra, kada će biti održana sednica Glavnog odbora SNSD-a, i tu ćemo prikupiti potpise, tako da ćemo u petak ili ponedeljak moćii formalno da odnesemo taj zahtev", preciziro je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.