Dodik: Predstavnici Bošnjaka omalovažavaju druge narode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Predstavnici Bošnjaka omalovažavaju druge narode

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da politički predstavnici Bošnjaka u BiH uporno pokušavaju da obezvrede i omalovaže interese drugih naroda u BiH.

"To su permanentno radili Hrvatima, ovog puta to žele da učine sa Srbima", rekao je Dodik u intervjuu "Glasu Srpske".

Kako je ocenio, Bošnjaci ovog puta pokušavaju da budu "crveni krst" za opoziciju u RS dajući im određene privilegije, a zauzvrat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobili obećanja Saveza za promene da će se ponašati u skladu sa bošnjačkom politikom ukoliko budu u vlasti.

On je dodao i da je Srpska stabilna, što je pokazalo zasedanje Narodne skupštine, a da opozicija pravi privid nereda u RS zbog nesposobnosti da prihvate poraz i realnost izbora.

Najavio je da će skupštinska većina od 44 poslanika, formirana 24. novembra, biti ojačana u narednom periodu.

Nedolazak opozicije, kao i SRS RS, na konsultacije oko mandatara za sastav nove vlade, Dodik je komentarisao rečima da to ne rade ozbiljne državotvorne političke partije.

Dodik je upozorio da će, ukoliko Bakir Izetbegović bude istrajavao na sporazumu sa opozicijom RS o vlasti na nivou BiH, to izazvati mnogo problema na državnom nivou.

"Ako se dese neki procesi u BiH, oni će biti u funkciji onoga što bošnjački politički establišment želi, a što nije u interesu RS, i naravno da će biti ogromnih problema. Mesto za donošenje odluka je RS i njena Narodna skupština", kazao je predsednik Srpske.

Kako je procenio, u mandatu nove vlasti, treba očekivati da BiH dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

"Ali, ne znači da se to može uraditi kako je predviđeno sarajevskim sporazumom SDA i Saveza za promene -da se jednokratno vojna imovina knjiži na organe BiH, a da ostala imovina čeka. Nemoguće je na taj način favorizovati BiH u kojoj bi ostao i Visoki predstavnik međunarodne zajednice... Moramo i vojnu i državnu imovinu da rešimo na isti način, a time će se stvoriti pretpostavke i uslovi za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika", naveo je Dodik i naglasio da Sarajevo želi evropski put da iskoristi za jačanje centralnih funkcija.

"Razumemo da Bakir Izetbegović vodi politiku revanšizma prema RS i njenim institucijama, ali i on mora da shvati da ćemo mi, u skladu sa našom institucionalnom snagom, apsolutno i primarno zastupati interes RS i o tome će morati da vodi računa", istakao je.

Dodik je najavio da će vrlo brzo inicirati sastanak sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, posvećen formiranju vlasti na nivou BiH, u skladu sa ranijim dogovorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.